Doorgaan naar artikel
Au-bain-marie

Au-bain-marie

BEREIDINGSINSTRUCTIES:

Introductie

Ingrediënten voor

Aan de slag

Au-bain-marie: zo kook je ingrediënten in een warmwaterbad 

Ingrediënten smelten die snel schiften of verbranden zoals chocolade? Probeer het eens met au-bain-marie! Deze techniek is al eeuwenoud en wordt nog elke dag door professionals gebruikt tijdens het koken of bakken. Maar wat is au-bain-marie precies? En waarvoor kan je het gebruiken? Dat lees je hier. 

Snel naar: 

Wat is au-bain-marie?  

Smelt je weleens chocolade in een kom boven een pan heet water? Dan gebruik je de kooktechniek au-bain-marie! Bij deze techniek kook je boven een warmwaterbad. Hierdoor verbranden de ingrediënten in je schaal of kom niet. Dat komt doordat de inhoud in je kom nooit de temperatuur van honderd graden celsius bereikt. Zo smelten je ingrediënten heel gecontroleerd.

Wat betekent au-bain-marie?

Au-bain-marie betekent letterlijk: ‘in het bad van marie’, en stamt terug uit het oude Alexandrië (Egypte). De alchemiste Maria gebruikte deze techniek toentertijd voor het bewerken van elixers en kostbare metalen. Haar geschriften overleefden de tijd helaas niet, maar haar methode wordt tegenwoordig nog steeds dagelijks gebruikt in talloze keukens en restaurants.

Waarvoor gebruik je au-bain-marie? 

Au-bain-marie wordt vaak gebruikt voor het smelten van chocolade. Maar wist je dat je met deze techniek kan je nog veel meer kan maken? Met au-bain-marie bereid je de lekkerste sauzen, siropen of bijvoorbeeld custard en sabayon naar perfectie. Door au-bain-marie te gebruiken, weet je namelijk honderd procent zeker dat je heerlijke saus of siroop niet gaat schiften of verbranden. Zo kook je met een heel gerust gevoel en weet je zeker dat wat je kookt of bakt altijd goed uitpakt!

Welke schaal is geschikt voor au-bain-marie?  

2 manieren om au-bain-marie toe te passen  

Welke pan is geschikt voor au-bain-marie? 

Kook au-bain-marie met de pannen van BK 

Dit vind je vast ook interessant  

Bereidingstijd