Plaatstaal is het nieuwe gietijzer

Plaatstaal of koolstofstaal is populair bij chef-koks overal ter wereld en zorgt voor een uitzonderlijke bruining en aanbraden. Het materiaal wordt bovendien met elk gebruik beter! Elke keer dat je jouw plaatstalen pan of grillplaat gebruikt, wordt deze donkerder en vormt zich een natuurlijke en oersterke patinalaag. Als je goed voor je plaatstalen pan zorgt, kan-ie dus een heel leven meegaan!

Starten met je Black Steel of Solid Steel

Levenslang van jouw pan genieten? Een goede voorbereiding is het halve werk! BK Black Steel en Solid Steel worden tijdens het productieproces voorbehandeld met olie. Dit kookgerei wordt geleverd met een dunne siliconen waslaag die gemakkelijk te verwijderen is:

Stap 1: Was de pan voor het eerste gebruik af met heet water en (een klein beetje) mild afwasmiddel. Gebruik hiervoor een afwasborstel.

Stap 2: Droog de pan direct en goed af. Nu kan je aan de slag!

 Belangrijk om te weten:

  • Solid Steel kan je zowel op het fornuis gebruiken als op de grill of BBQ. De geperforeerde Black Steel mag je enkel op een open vuur gebruiken.
  • Let op bij koken op inductie!
    Gebruik een lagere kookstand dan normaal, omdat de bodem van deze pan zeer snel opwarmt op inductie. 
  • Hardnekkige, aangebrande resten?
    Schrob ze weg met zout en keukenpapier. Laat de pan nooit weken en zet ze niet in de vaatwasser!

Verbeteren van de patinalaag

Mocht de patinalaag zijn werking hebben verloren door bijvoorbeeld te grondig reinigen, dan kan de pan opnieuw ingebrand worden. Daarvoor volg je de volgende stappen:

Stap 1: Zet de pan op het fornuis en laat de pan goed warm worden (zorg dat je de afzuigkap aanzet). Gebruik voor je geperforeerde Black Steel pan de BBQ!

Stap 2: Doe wat lichte olie in de pan en wals deze door de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie. Olijfolie is minder geschikt, omdat die te snel verbrandt.

Stap 3: Verwarm de pan totdat de olie begint te roken.

Stap 4: Neem de olie af met een flinke prop keukenpapier. Herhaal dit proces een aantal keer. Je ziet dat de pan verkleurt, dit is een goed teken. Dit proces zorgt voor de natuurlijke anti-aanbaklaag in de pan.

Stap 5: Haal de pan van het fornuis (of de BBQ) en verwijder zorgvuldig de olierestanten met keukenpapier.

Stap 6: Laat de pan afkoelen. Spoel de pan schoon met heet water en een afwasborstel (zonder zeep).

Stap 7: Droog de pan direct en goed af voordat je de pan opbergt.