PFAS-vrij

Wij zijn zo ver, jij ook?

Wat zijn PFAS?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om alledaagse gebruiksvoorwerpen water-, vet- en vuil- en stofafstotend te maken. Denk aan bepaalde types regenjassen, voedselverpakkingen, cosmetica, blusschuim en traditionele antiaanbaklagen (zoals PTFE).

PFAS zijn ijzersterk en breken heel langzaam af. Sommigen zullen pas na 1000 jaar volledig verdwenen zijn. Zowat alle PFAS die ooit gemaakt werden, zijn vandaag nog altijd aanwezig op onze planeet. Daarom kregen ze de bijnaam ‘forever chemicals’.

Gevolgen voor gezondheid en milieu

PFAS dragen mogelijke risico’s met zich mee voor onze gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat PFAS zich gemakkelijk kunnen verspreiden in het milieu en ze kunnen ophopen in het menselijk lichaam, dieren en planten. Zo kunnen ze leverschade veroorzaken, effect hebben op ons afweersysteem, schadelijk zijn voor de voortplanting en voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook zijn ze mogelijk kankerverwekkend.

De Universiteit van Nederland gaf een college over PFAS. In de video vertelt bioloog en milieuwetenschapper Annemarie van Wezel over de gevaren.

BK assortiment is gegarandeerd PFAS-vrij

Nederland heeft samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden een Europees voorstel ingediend om alle 10.000 PFAS-soorten in z’n geheel te verbieden. Wil jij liever niet wachten tot dit verbod officieel ingaat en stap je graag over op een PFAS-vrij alternatief? Wij zijn er al klaar voor! Het gehele assortiment van BK is PFAS-vrij. We bieden je een ruime keuze in pannen met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag én alternatieve materialen zoals RVS, gietijzer en emaille.