Doorgaan naar artikel
BK NL

Aangekoekte pan reinigen

Aangebrande pan schoonmaken? Zo maak je een aangekoekte pan schoon

Het overkomt de beste thuiskoks: je hebt je pan iets te lang op het vuur laten staan. Oeps! Het eten was om van te smullen, maar de pan is nu zwart en aangekoekt. Hoe krijg je dat er vanaf zonder de pan te beschadigen? Lees hieronder hoe je het beste een aangebrande of aangekoekte pan schoonmaakt! 

Op deze pagina:

  • In 5 stappen je aangekoekte pan schoonmaken
  • Praktische tips voor het schoonmaken van je aangebrande pan
  • Zorg goed voor je pannen
  • De beste oplossing voor de aangebrande pan: eentje die niet aanbrandt!

In 5 stappen je aangekoekte pan schoonmaken 

Wanneer je je aangekoekte of aangebrande pan schoonmaakt, wil je natuurlijk de antiaanbaklaag intact houden. Daarvoor is het zaak dat je voorzichtig te werk gaat. Weet je niet helemaal hoe? Gebruik dan ons stappenplan om beschadigingen te voorkomen. Laten we meteen van start gaan!

Stap 1: Schraap zoveel mogelijk etensresten uit de pan 

Voordat je begint met de aangebranden pan schoonmaken is het verstandig zoveel mogelijk van de etensresten met een houten of kunststof spatel voorzichtig weg te schrapen. Wanneer je kiest voor hout of kunststof weet je zeker dat je geen krassen maakt en je alleen de voedselresten eruit haalt. 

Stap 2: Zet de pan op het vuur met water 

Hierna kan je de rest van het aangebrande laagje eruit koken. Dit doe je door de pan met een klein laagje water op het vuur te zetten en een aantal minuten te laten koken. Als het goed is, komt hierdoor de rest van de aangebrande laag los. Op die manier zou je gemakkelijk de aangekoekte pan kunnen schoonmaken.

Stap 3: Voeg baking soda toe aan het water 

Wordt de pan met water op deze manier toch nog niet echt goed schoon? Voeg dan baking soda toe aan het water en laat het water nog even koken. Zo komt al het vuil zeker los!

Stap 4: Schraap de rest uit de pan 

Terwijl het water (met baking soda) kookt kan je verder gaan met schrapen. Laat het water net zolang koken totdat je niks meer voelt met de spatel. Dit kan een tijdje duren, maar is de moeite zeker waard!

Stap 5: Giet het vieze water weg en maak de pan schoon 

Nu alle aangebrande etensresten losgekomen zijn, kan je het vieze water weggooien. Maak vervolgens de pan nog even schoon in een vers sopje, en klaar is Kees!

Praktische tips voor het schoonmaken van je aangebrande pan 

Stappen hierboven uitgevoerd? Maar heb je nog niet helemaal het resultaat dat je verwachtte? Ga dan onderstaande praktische tips nog even na. Wie weet helpen deze methodes beter voor jouw pan!

Gebruik bij bovenstaande stappen geen tot nauwelijks zeep! Als het water gaat koken, lopen de bubbels over de rand heen. Niet heel handig dus. Het maakt de pan ook niet veel schoner, maar droogt ‘m juist uit.

Als het koken met baking soda niet werkt, kan je de pan met water en baking soda ook een nachtje te laten staan. De volgende ochtend kan je de resterende aanbakresten wegboenen.

Een aangebrande pan mag niet in de vaatwasser omdat het de antiaanbaklaag nog meer beschadigt. Maar een vaatwastablet kan wel de uitkomst bieden! Vul een pan met warm water en laat het tablet daarin oplossen. Laat dit een paar uur staan, zodat de resten losweken. Vervolgens krijg je zo al het vuil eruit. 

Zorg goed voor je pannen

Naast dat het voor je pannen beter is als je ze niet laat aankoeken, kan je meer doen om je pannen lang mooi en goed werkend te houden. Wil je dat je pannen écht een generatie lang meegaan? Zorg dan goed voor ze door middel van de volgende tips: 

  • Laat pannen altijd eerst 60 seconden opwarmen op een laag tot middelhoog vuur vóór je start met koken.  
  • Gebruik alleen olie of boter die geschikt is voor hoge temperaturen. Hiermee voorkom je dat de antiaanbaklaag van je pan aangetast wordt. 
  • Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen zoals vorken en messen in je pan. Deze krassen namelijk in je antiaanbaklaag. 
  • Laat pannen goed afkoelen voor je ze afwast.  
  • Probeer de vaatwasser zo veel mogelijk te vermijden. De vaatwasser is vrij hard voor de pan en kan de antiaanbaklaag aantasten.  
Lees meer over gebruik en onderhoud 

De beste oplossing voor een aangebrande pan: eentje die niet aanbrandt!

De antiaanbaklaag van de meeste BK pannen zijn gemaakt van een ijzersterke PFAS-VRIJE keramische coating. Denk aan koekenpannen, maar ook aan grillpannen, braadpannen en hapjespannen. Deze antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je eten niet aan de bodem van de pan blijft plakken. Maar de keramische coating heeft nog meer voordelen: 

  • Je kan de pan gemakkelijk schoonmaken, want de antiaanbaklaag is superglad; 
  • Door de keramische coating wordt de warmte beter verdeeld. Zo kook je zuiniger en wordt je eten mooi egaal gaar; 
  • Je kookt gezonder. De antiaanbaklaag is PFAS-VRIJ. En met behulp van deze antiaanbaklaag oordat je eten niet aankoekt hoef je amper olie of boter te gebruiken en de antiaanbaklaag is PFAS-VRIJ.  

Op zoek naar een pan die niet zomaar aankoekt? 

Ga voor pannen met hoge kwaliteit van BK. Deze pannen gaan generaties mee en zijn ook nog eens heel gezond om in te koken! Of het nu gaat om speciale of alledaagse gerechten, gezond of een keertje zondigen, uitdagend of eenvoudig: binnen het assortiment van BK zit er altijd een pan die perfect past bij jouw manier van koken en leven. BK verbindt, al 174 jaar lang.

shop nu

FAQ