Stomen: een gezonde kooktechniek

Stomen met BK

Stomen is al een heel oude en bovendien gezonde kooktechniek! Doordat de ingrediënten niet in het kokende water liggen, maar boven in een stoompan of stoommand, garen de ingrediënten en blijven vitamines en mineralen behouden. Stomen heeft veel voordelen en is eigenlijk net zo makkelijk als koken.

Stomen is handig koken

Stomen is in feite een nieuwe manier van koken. Alleen liggen de ingrediënten niet in het kokende water, maar in een stoompan of stoommandje erboven. Vul de waterpan met niet te veel water, het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook. Zo verdampt er geen water en kookt het water sneller. De ingrediënten worden gaar door de hete stoom die van het kokende water opstijgt en tussen de ingrediënten blijft hangen.

Stomen kan op vele manieren. Heel simpel door een vergiet, zeef of een uitklapbaar stoommandje boven een pan met kokend water te hangen. Of heel geavanceerd in speciale stoomovens of stoomapparaten. Een speciale stoompan met stapelbare stoommanden en een goed afsluitbare deksel is wel zo handig en veel goedkoper dan een dure stoomoven.

BK Conical+ stomer

BK heeft in zijn assortiment de BK Conical+ 2-delige stomerinzet. Deze twee inzetbare stoompannen kan je plaatsen op elke 20 cm kookpan uit de BK Conical serie. Er kan dus op twee niveaus tegelijk worden gestoomd. Zo kun je voor vier personen aardappelen of rijst en tegelijk ook de groenten in een pan bereiden. Zorg wel dat de ingrediënten ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Leg stevige en harde ingrediënten in de onderste stoompan.

De waterpan ziet eruit als een gewone pan – en is ook als zodanig te gebruiken – met aan de binnenkant een handige maatverdeling. Zo hoef je niet met maatbekers aan de slag om de pan te vullen. De stoompannen passen precies in de waterpan en zien er ongeveer hetzelfde uit. Ze hebben alleen een dunnere, geperforeerde bodem. Hierdoor kan de stoom van het kokende water uit de waterpan de ingrediënten in de stoompannen bereiken.

Meer dan stomen

De BK stomer kun je behalve voor stomen ook gebruiken voor het ontdooien van producten, het blancheren van bijv. koolbladeren of groenten om in te vriezen en het pocheren van bijv. fruit boven stoom. En natuurlijk is de pan ook als kookpan 20 cm gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld je pasta koken in de stomerinzet waardoor je gemakkelijk de gekookte pasta uit de pan kan halen. Een vergiet is niet meer nodig. Ook blijven gerechten mooi van vorm doordat ze niet door het water in beroering worden gebracht. Dit is vooral belangrijk voor visfilets, die bij het koken of pocheren vaak niet heel uit de pan komen, voor mooie pakketjes en tere gerechtjes als dimsum.

Stomen is gezond

Met stomen blijft de voedingswaarde van de ingrediënten beter behouden, met name de in water oplosbare vitamines (onder andere de B-vitamines en vitamine C) en mineralen. Het voedsel komt niet in aanraking met het water, dus de vitamines en mineralen kunnen ook niet in het water verloren gaan. De kleur van de ingrediënten blijft helder en fris en omdat de smaakstoffen niet overgaan in het water blijft de smaak puur en verfijnd. Met name groenten en aardappelen hebben hier profijt van. Door gerechten te stomen zien ze er dus veel aantrekkelijker uit en ze smaken ook beter. Zout toevoegen is vaak niet meer nodig.