Stomen: alles over het stomen van vlees, groenten en ander eten

Broccoli, wortels of andere groenten stomen is niet alleen makkelijk, maar ook enorm
gezond! Wist je dat je naast groenten ook rijst, vlees en aardappelen kan stomen? Er is heel
veel mogelijk met deze kooktechniek. Wil je weten hoe je jouw eten op de bestemanier kan
stomen? En welke pannen daar het handigst voor zijn? Ontdek hier alles over stomen en de
gezondheidsvoordelen.

Wat is stomen?

Stomen is het bereiden van groenten, vlees of rijst in de stoom van kokend water. Het stomen van eten duurt iets langer dan koken. Houd rekening met een extra kooktijd van ongeveer drie minuten. Het voordeel van je eten stomen, is dat de smaak en structuur van bijvoorbeeld groenten beter behouden blijft.

Is stomen gezonder dan koken?

Ja, want de voedingswaarde van de ingrediënten blijft beter behouden. Met name de inwater oplosbare vitamines (onder andere de B-vitamines en vitamine C) en mineralen. Het voedsel komt niet in aanraking met het water, dus de vitamines en mineralen kunnen ook niet in het water verloren gaan.

Daarnaast blijft de kleur van de ingrediënten helder en fris en omdat de smaakstoffen niet overgaan in het water blijft de smaak puur en verfijnd. Met name groenten en aardappelen hebben hier profijt van. Door gerechten te stomen zien ze er dus veel aantrekkelijker uit en ze smaken ook beter. Zout toevoegen is vaak niet meer nodig.

Bovendien is stomen óók een gezonder alternatief dan bakken. Voor het stomen van je gerechten heb je namelijk geen olie of boter nodig.

Hoe stoom je? 4 manieren om eten te stomen

Stomen is in de basis altijd hetzelfde. Je kookt de ingrediënten niet in het kokende water, maar in de stoom erboven. Vul de water pan met niet te veel water, want het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook. Zo verdampt er geen water en kookt het water sneller. De ingrediënten worden gaar door de hete stoom die van het kokende water opstijgt en tussen de ingrediënten blijft hangen.

Stomen kun je op verschillende manieren doen. Bekijk hier 4 methodes om je gerechten opstoom te krijgen:

1. In een stoomoven

Heb je een stoomoven? Dit is een oven die stoomt. In plaats van hete lucht, gebruikt je oven
waterdamp om je gerechten gaar te maken. Het voordeel van een stoomoven is dat er veel
in past. Hierdoor kan je gerechten voor het hele gezin stomen in een handomdraai.

2. In de magnetron

Geen stoomoven? Je kunt groenten zoals broccoli, sperziebonen of worteltjes ook in de
magnetron stomen. Snijd hiervoor de groenten in blokjes en leg ze in een glazen kom. Dek
het af met een schaal of een bord en na drie á vier minuten zijn je groenten heerlijk
gestoomd.

3. In een stoommandje

n Aziatische landen zoals Thailand of China maken ze al eeuwen gebruik van een
stoommand. Dit is een bamboe mandje waarin je een laagje kokend water giet. Hierna doe
je het gerecht in de mand en sluit je ‘m af met een deksel. Hierin stoom je bijvoorbeeld de
lekkerste Aziatische dumplings gaar.

4. Met een stoominzet

Een stoominzet is een soort tussenpan met gaatjes. Deze plaats je boven een kookpan. Inde kookpan doe je een laag van ongeveer twee centimeter water. Het eten in de stoominzet sluit je af met een deksel. Na een aantal minuten is elke gerecht in de stoominzet helemaal gaar en klaar om te eten. Smakelijk!

Welke pan is geschikt om in te stomen?

Wil je stoomkoken met een stoominzet? Dan kan je een gewone kookpan gebruiken. Zorg er wel voor dat de stoominzet goed op de kookpan past. Anders ontsnapt de warmte en worden je gerechten niet goed gaar.

 BK heeft in zijn assortiment de BK Conical+ 2-delige tomerinzet. Deze twee inzetbare stoompannen kan je plaatsen op elke 20 cm kookpan uit de BK Conical serie. Ze passen precies in de kookpan en zien er ongeveer hetzelfde uit, maar hebben een dunnere, geperforeerde bodem. Hierdoor kan de stoom van het kokende water uit de waterpan de ingrediënten in de stoompannen bereiken. Doordat er met deze 2-delige stomerinzet op twee niveaus tegelijk kan worden gestoomd, kun je voor vier personen aardappelen of rijst en tegelijk ook de groenten in één
pan bereiden.

Stoom de lekkerste gerechten in de pannen van BK

Welke gerechten kun je koken met stoom?

Stomen wordt vooral gebruikt voor groenten. Maar wist je dat je alles wat je kunt koken, óók kunt stomen? Stoomkook dus de lekkerste groenten, vlees, vis of couscous. De mogelijkheden zijn enorm gevarieerd. Experimenteer en ontdek de mogelijkheden!

Lekkere recepten om te stomen

Wil je jouw gerechten stomen, maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? In plaats van je broccoli te koken, kun je jouw broccoli ook stomen voor een heerlijke broccoli in roomsaus. Of kook dit recept met peultjes, worteltjes en champignons. Eet smakelijk!

Bekijk alle recepten