Vlekken op de kookplaat schoonmaken

Waardoor krijg ik vlekken op de kookplaat?

... en hoe kan ik deze het beste verwijderen? Er zijn verschillende redenen wat ‘vlekken’ op de kookplaat veroorzaakt, bijvoorbeeld een nieuwe pan op een nieuwe kookplaat, eventueel in combinatie met oververhitting of als er vocht onder de pannen komt tijdens het koken. Lees hieronder verder hoe je vlekken kan verwijderen en kan voorkomen.

De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen.

Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons. De melaminespons werkt in combinatie met water. Door het water worden de zogenoemde ‘microscrubbers’ geactiveerd. Met een beetje geduld met het poetsen wordt al het opgehoopt vuil verwijderd. Herhaal dit proces meerdere malen. Gebruik geen schoonmaakmiddel omdat dit het oppervlak smeert en de spons minder effectief maakt.

Tot slot is het belangrijk dat de onderkant van de pan goed schoon en droog is voordat deze op de kookplaat wordt gezet. Zo voorkom je dat het eventuele vocht wat tussen de kookpan en kookplaat zit, niet inbrand.

Algemene gebruikstips

  • Warm de pan langzaam op, niet direct op de hoogste stand. Bij inductie bijvoorbeeld stand 3.
  • Verwarm de pan altijd met olie of boter.
  • Gebruik een pan die overeenstemt met de hoeveelheid voedsel die je klaarmaakt, met andere woorden: geen 28 cm pan gebruiken voor 1 hamburger.
  • Laat de pan niet te lang op heel hoog vuur staan of op de hoogste stand van de inductie of keramische kookplaat, door veelvuldig gebruik op de hoogste stand zal de anti-aanbaklaag snel slijten.
  • Reinig de pan met handwas, hierdoor blijft de pan het langst mooi.
  • Reinig een nog hete pan nooit met koud water. Hierdoor kan een thermoshock ontstaan waardoor de bodem van de pan krom/hol of bol kan gaan staan. Laat de pan altijd eerst afkoelen.
  • Plaats de pan niet terug op de nog warme hittebron.
  • Als je de pannen stapelt op andere pannen, gebruik dan altijd een bescherming tussen de pannen zodat deze elkaar niet kunnen beschadigen.