Wokken of roerbakken: alles over de wokpan, gezonde gerechten en hoe je de pan schoonmaakt

Wokken is niet alleen snel, maar ook makkelijk, gezond en lekker! Met wokken kun je eindeloos variëren en je zet er in een handomdraai de lekkerste wokgerechten mee op tafel. Ben je benieuwd hoe je de wokpan het beste gebruikt en schoonmaakt? Hier ontdek je alles over wokken, welke wokpannen geschikt zijn, geven we je handige tips en verklappen we de heerlijkste wokrecepten.

Wat is wokken?

Wokken, ook wel roerbakken of omscheppend bakken genoemd, is een kooktechniek waarbij je kleine stukjes eten kort op een hele hoge temperatuur bakt (ongeveer 160 °C – 240 °C). Door de hitte verdampt vrijkomend vocht direct en schroeit eten snel dicht. Om te voorkomen dat je eten aanbrandt schud je de pan met regelmaat en zorg je dat de ingrediënten continu draaien. De kooktechniek wokken is oorspronkelijk afkomstig uit China, maar wordt tegenwoordig in nagenoeg alle keukens gebruikt om heerlijke gerechten te bereiden.

Is wokken gezond?

Wokken is supergezond! Omdat je de ingrediënten in een wokpan maar kort verhit en er geen vocht aan toevoegt, blijven de meeste voedingsstoffen en vitamines bewaard. Ook gebruik je met wokken en roerbakken vaak verse ingrediënten en heb je relatief weinig olie nodig, waardoor je vetarm én lekker eet.

Hoe kun je het beste wokken? Gebruik deze 5 tips

Je kan het beste wokken in een goede wokpan. Daarnaast zijn er aantal vuistregels dieje bij het wokken altijd toepast. Met de volgende 5 tips zet je je favoriete wokgerecht ineen handomdraai op tafel:

Tip 1.

Snijd alle ingrediënten van tevoren in kleine stukjes, voordat je de wokpan op het gas zet. Bij wokken geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 2.

Ga voor olie met een hoog walmpunt, zoals arachideolie, sojaolie,zonnebloemolie, rijstolie of wokolie. Deze oliesoorten verbranden niet snel bijhoge temperaturen en zijn daarom ideaal om mee te wokken.

Tip 3.

Verhit de wokpan ongeveer 1 minuut op hoog vuur voor, voordat je de olie er in doet. Om te controleren of de pan heet genoeg is, kun je een druppel water in de pan doen. Als de druppel op,springt, knetterten gelijk verdampt is jewokpan klaar voor gebruik.

Tip 4.

Wok vlees, vis of vleesvervangers als eerste, stevige groente als tweede en zachte groente als laatste. Hierdoor weet je zeker dat alles tegelijk gaar is.

Tip 5.

Doe maximaal twee porties tegelijk in de wokpan en verdeel de ingrediënten over de hele bodem van de pan. Zo blijft de temperatuur in de pan hoog, kan het vocht goed verdampen en krijgen de ingrediënten een lekkere bite.

Wokpan op het gas

Wokken gebeurt van oudsher op gas. Sommige fornuizen hebben zelfs een speciale wokpit voor wokpannen met een ronde bodem. Heeft jouw gasfornuis deze niet of heb je een wokpan met een platte bodem? Gebruik dan het gaspitje dat net iets groter is dan de bodem van de wokpan. Zo kan de warmte goed verdelen over de bodem en de zijkant van de pan. Bovendien bereik je met een grotere pit een hogere temperatuur dan met een kleine pit. Hierdoor schroeit je eten sneller dicht en wordt het extra knapperig..

Wokken op inductie, kan dat?

Jazeker kun je wokken op inductie. Zet je inductiekookplaat daarbij op de warmste stand. Gebruik een wokpan met een platte bodem die geschikt is voor inductie. Weet je niet zeker of je wokpan geschikt is voor inductie? Hier lees je hoe je dat controleert.

Lees meer

Welke wokpannen kan ik gebruiken?

Zowel wokpannen met een platte bodem als wokpannen met een ronde bodem zijngeschikt om mee te wokken. Wokpannen zijn relatief diep zodat je eten eenvoudig kanomscheppen zonder dat het uit de pan valt. Bovendienzijn wokpannen bestand tegenhoge temperaturen en daarom ideaal om mee te wokken. Bij BK vind je drie typenwokpannen met een platte bodem:

Description

  • De klassieke wokpan

    deze wokpan is geschikt voor elk wokgerecht.

  • De wadjan

    deze wokpan kent zijn oorsprong in Indonesië en is vaak gemaakt van gietijzer. Deze pan heeft een platte bodem en herken je aan de twee handvatten. Behalve voor Aziatische gerechten is de wadjan ook heel geschikt voor de bereiding van Spaanse paella.

  • De wokarang

    deze wokpan heeft een unieke vorm, waardoor je de ingrediënten in de pan in één beweging om kan gooien zonder dat ze uit de pan vallen. Zo blijft je fornuis gegarandeerd schoon.

1 van 3

Wokpannen met en zonder anti-aanbaklaag

Bij BK vind je wokpannen met anti-aanbaklaag en wokpannen zonder anti-aanbaklaag. Het voordeel van een pan zonder anti-aanbaklaag is vooral dat voeding sneller dichtschroeit en er zo geen voedingsstoffen verloren gaan. Bovendien blijft de temperatuur lang hoog. Een nadeel van een pan zonder anti-aanbaklaag is dat je meer olie of boter nodig hebt om te voorkomen dat je eten aanbakt.

Wokpan met anti- aanbakeigenschappen

Sommige wokpannen, zoals de Force wok van BK hebben wel een coating met anti- aanbak eigenschappen. Daarnaast zijn er wokpannen met een patina-laag, zoals de Black Steel paellapan. Ook deze functioneert als anti-aanbaklaag en wordt steeds beter naarmate je de pan vaker gebruikt. Natuurlijk zijn ook deze wokpannen van BKPFAS-vrijen bevatten ze geen chemische stoffen.

Wokgerechten: dit kan je allemaal maken in een wokpan

Je kan heel veel verschillende ingrediënten bereiden in de wokpan. Hierdoor kun je blijven variëren met vlees, vis, vegetarische ingrediënten en allerlei soorten groenten. Heb je inspiratie nodig voor je volgende wokgerecht? Of wil je je vrienden verrassen met een nieuw wokrecept? Wij hebben de lekkerste wokgerechten voor je verzameld.

Biefstuk wokken? Dat kan!

Biefstuk doet het altijd goed, maar is extra lekker als je het wokt. Wat dacht je van pittige biefstukreepjes in sojasaus? Of heerlijke noodles in teriyakisaus?

Of wok met kip

Heb je meer zin om te wokken met kip? Dan is deze gezonde wokschotel met kip en groene groenten echt iets voor jou. Gezond en smakelijk!

Vegetarisch? Ga voor gezonde wokgroenten

Probeer eens deze heerlijk ecurry met tofu, kokos en sperziebonen. Lekker met basmati rijst en knapperige cashewnoten. Wist je dat je Hollandse groenten ook heel goed kan wokken? Bereid spruitjes daarom eens in de wok en ontdek wat een Aziatische twist met deze klassieker van eigen bodem kan doen.Heb je meer zin in een zoet wokgerecht? Zet deze ketjap sesam wokschotel dan bovenaan je lijst. Serveer met rijst of noodles en je gasten zullen gegarandeerd genieten.

Bekijk al onze recepente

Wokpan schoonmaken? Zo doe je dat!

Laat je wokpan na gebruik eerst afkoelen. Spoel de afgekoelde pan daarna schoon met warm water, zodat de meeste etensresten uit de pan zijn. Heeft je wokpan geen antiaanbaklaag? Dan kun je ‘m het beste schoonmaken met warm water en een zachte spons. Maak je geen zorgen om het olielaagje dat in de pan blijft zitten, want dit trekt vanzelf in de wokpan. Is je wokpan heel erg vies? Laat het warme water dan een tijdje weken voordat je begint met boenen.Heb je een wokpan met een keramische antiaanbaklaag? Dan heb je aan een zachte doek, een druppel afwasmiddel en een beetje warm water voldoende om de pan in topconditie te houden. Zitten er hardnekkige vlekken in de wokpan? Dan kun je eventueel zout in plaats van afwasmiddel gebruiken en dit met water in de pan laten weken. Vervolgens kan je het zout gebruiken als natuurlijk schuurmiddel om de laatste resten eruit te boenen.

Lees alles over gebruik en onderhoud

Vind jouw ideale wokpan

Klassieke wokpannen, wadjan’s en wokarang’s-bij BK vind je ze allemaal. Bekijk de
verschillende collecties en shop jouw favoriet.

Shop wokpannen