Grillen: alles over grillen, de beste grilltechnieken en de grillpan
Grillen, ook wel roosteren genoemd, is een kooktechniek waarbij eten op een hoge temperatuur dichtschroeit. Zo verliezen de ingrediënten weinig vocht en blijven vitaminen bewaard. Grillen is snel, gezond en creëert een mooi geribbeld effect op je eten. Wil jij ook aan de slag met de grillpan? Lees hier hoe je het best kunt grillen en welke pannen hiervoor geschikt zijn.
Welke pannen zijn geschikt om mee te grillen?
De beste grill technieken voor elke warmtebron
Welke ingrediënten kun je grillen?
Hoe kun je het beste grillen?
Je kunt het beste grillen met een goede grillpan, een grillschaal of een grillplaat. Met de volgende tips kun je direct aan de slag:
Laat groenten, vlees en vis eerst op kamertemperatuur komen, voordat je het op de grill legt. Hierdoor dringt de warmte van de grill sneller tot de kern en droogt je eten minder snel uit.
Snijd vlees in kleine stukjes, zodat het snel gaart en heerlijk mals blijft.
Groenten of aardappels grillen het best als je ze in grote stukken snijd ze in gelijke dikte. Zo garen ze gelijktijdig.
Houd je van knapperige groenten? Dep groenten na het wassen eerst droog met keukenpapier of een theedoek en besprenkel ze vervolgens met een beetje olie en zout. Snijd ze daarna in stukken en zet iets zwaars op de groenten, zoals een grote pan. Laat het vocht eruit lopen en veeg de groenten tot slot opnieuw schoon.
Zorg dat de grillpan, grillschaal of grillplaat goed warm is voordat je de ingrediënten er in legt. Zo kunnen je ingrediënten goed en snel garen, ook zonder boter of olie.
Gebruik een tang om vlees en groenten te draaien. Als je dit met een prikker doet loopt het vocht namelijk uit het vlees, waardoor het sneller uitdroogt. Bovendien bestaat de kans dat met een prikker of vork je grillpan beschadigt. Bekijk hier onze hittebestendige tangen.
Welke pannen zijn geschikt om mee te grillen?
Om te grillen moet je een grillpan gebruiken. Je herkent grillpannen aan de geribbelde bodem. In een grillpan verdeelt de warmte zich goed, waardoor de ingrediënten gelijkwaardig grillen - juist op hoge temperaturen. Er zijn grillpannen voor verschillende warmtebronnen, zoals elektrisch, keramisch, inductie, halogeen of gas.
Is een grillschaal of grillplaat ook geschikt?
Een grillschaal of grillplaat is uitermate geschikt wanneer je wilt grillen op de barbecue of in de oven. Deze schalen- of platen zijn vierkant of ovaalvormig en vaak geperforeerd. Dankzij de gaatjes kan de rook en de warmte van de barbecue goed door de ingrediënten heen trekken, wat de barbecuesmaak versterkt. Ook loopt overtollig vet uit vlees of vis goed weg.
Hoe gebruik je een grillpan?
Je gebruikt een grillpan op een warmtebron of in de oven. Benieuwd hoe je optimaal gebruik maakt van je grillpan? Volg dan deze vijf eenvoudige stappen.
Stap 1: Spoel de grillpan voor gebruik af met warm water en droog ‘m goed af met een theedoek. Zo weet je zeker dat je met een schone pan gaat grillen
Stap 2: Wil je olie gebruiken? Doe dit dan niet in de pan, maar olie de ingrediënten van tevoren in. Olie in de pan blijft namelijk tussen de ribbels zitten.
Stap 3: Verwarm de pan enkele minuten voor op middelmatig tot hoog vuur. Als een druppel water in de pan sist en meteen verdampt, is de grillpan op temperatuur.
Stap 4: Leg de ingrediënten in de pan en houdt een paar centimeter ruimte tussen de stukjes groenten, vlees of vis. Dit maakt het makkelijker om de stukjes om te draaien, zonder dat je ze per ongeluk op elkaar legt.
Stap 5: De ingrediënten zijn klaar om te draaien als ze niet meer aan de grillpan vastplakken. Gebruik hiervoor een tang in plaats van een vork, zodat de stukjes groenten, vlees en vis mooi heel blijven.
Tip! Om voedsel sneller te garen kun je een deksel gebruiken. Ook versterkt dit de rokerige smaak.
Op zoek naar een mooie grillpan?
Bij BK vind je duurzame grillpannen in verschillende formaten en stijlen. Ga jij voor ambachtelijk gietijzer of een hippe stone-look?
De beste grilltechnieken voor elke warmtebron: oven, barbecue, inductie en gas
Bovengenoemde stappen kun je altijd toepassen, maar voor elke warmtebron gelden nét iets andere technieken waarmee je het beste kunt grillen. Hier lees je de beste grill technieken voor grillen in de oven, op de barbecue, op inductie en op het gasfornuis.
Grillen in de oven
Grillen in de oven kan in een grillpan en op een grillschaal. Plaats de grillpan of grillschaal tijdens het voorverwarmen al in de oven, zodat je eten goed en snel dichtschroeit. Gietijzeren grillpannen zijn een kei in het vasthouden van warmte en daarom bij uitstek geschikt voor grillen in de oven.
Grillen op de barbecue
Grillen kan zowel op een gasbarbecue als een houtskoolbarbecue. Belangrijk hierbij is dat je je barbecue de tijd geeft om op te warmen, zodat je ingrediënten goed kunnen garen. Gebruik voor de ideale warmteverdeling een barbecue bestendige grillpan, grillplaat of grillschaal. Hiermee houd je ingrediënten eenvoudig gescheiden en voorkom je bovendien dat je eten in de barbecue valt.
Grillen op inductie
Ook op een inductiekookplaat kun je een grillpan of grillplaat gebruiken. Natuurlijk moet de grillpan wel geschikt zijn voor inductie. Op deze pagina over inductie lees je hoe je dit controleert. Omdat je kookt op een glad oppervlak, kun je het best grillen met een wat zwaardere grillpan of grillplaat. Deze blijft beter op zijn plek, wat de kans op krassen op je inductiekookplaat verkleint.
Grillen op het gasfornuis
Als je wil grillen maar geen barbecue of oven hebt, kun je ook prima op het gasfornuis grillen. Het voordeel van grillen op gas is dat je de temperatuur heel goed kunt regelen. Gebruik een grillpan die geschikt is voor grillen op gas, zodat de warmte goed verdeeld wordt over de ingrediënten in de pan.
Onze grillpannen
Welke ingrediënten kun je grillen? Lekkere recepten!
Je kunt veel verschillende ingrediënten grillen, waaronder vlees, vis en groenten. Grillen maakt je eten lekker knapperig en zacht tegelijk. Welke ingrediënten je ook gebruikt: dankzij de grill krijgt het een heerlijke, rokerige smaak en blijven voedingsstoffen goed bewaard. Wat ga jij grillen?
Grillen met vlees
Gemarineerde kipfilet, een sappige hamburger, malse biefstuk of een simpele braadworst: deze klassiekers doen het altijd goed op de grill. Zin om wat nieuws te proberen? Ga eens voor Griekse lamsköfte, met labneh en flatbread. Een verrassend mediterraans recept met rokerige twist.
Grillen met vis
Grillen met vis is minstens net zo lekker als grillen met vlees! Gebruik op de grill een stevige vissoort, zodat deze niet uit elkaar valt. Wil je toch zachte vis gebruiken? Snijd ‘m dan klein en rijg de blokjes aan een spies. Zo blijft het goed liggen op de grill en valt het niet uit elkaar.
Grillen met groenten
Zin in gezond en kleur op je bord? Ook groenten maak je eenvoudig klaar op de grill. Paprika, asperge, bieten, courgette of een ratatouille van al deze groenten. Snijd het in grote stukken, kwast ze in met olie en besprenkel met een beetje peper en zout. Heerlijk met krokante aardappelpartjes als bijgerecht.
Is grillen gezond?
Grillen is gezonder dan frituren, braden of bakken, omdat je weinig tot geen olie gebruikt. Vooral in een grillpan met een keramische antiaanbaklaag is het gebruik van olie, marinade of boter overbodig.
Maar de grillpan heeft nog meer bijkomende voordelen. Dankzij de ribbels in de bodem loopt overtollig vet makkelijk weg, waardoor je een stuk vetarmer eet. Bovendien schroeit vlees snel dicht, waardoor de voedingsstoffen beter bewaard blijven. Zo kun je gezond én smaakvol eten!
Zo maak je een grillpan schoon
Laat je grillpan na gebruik eerst afkoelen en spoel de pan vervolgens af met heet water om de ergste etensresten te verwijderen. Doe je pan alleen in de vaatwasser als deze vaatwasserbestendig is. Controleer hiervoor de logo’s op de onderkant van de pan. Mag je grillpan niet in de vaatwasmachine? Gebruik dan warm water, een scheutje afwasmiddel en een zacht sponsje om de restjes van de bodem te los maken.
Let op: heb je een grillpan van gietijzer? Gebruik dan geen zeep, maar warm water en zout om de grillpan schoon te maken. Laat dit even inweken en spoel ‘m vervolgens schoon met heet water. Vergeet niet om je gietijzeren grillpan in te wrijven met natuurlijke olie voordat je ‘m weer terug in de kast zet. Hier lees je meer tips over het onderhoud van gietijzeren pannen .
Dit vind je vast ook interessant
Wil je meer weten over BK of het onderhoud van je pannen? Of ben je op zoek naar een origineel cadeau voor in de keuken? Bekijk dan eens de volgende pagina’s.
Over BK: dit maakt ons speciaal
Is jouw pan toe aan vervanging?
Verras je vrienden of familie met een origineel cadeau van BK