Een gietijzeren pan is van oudsher een onmisbare pan in de keuken. Gietijzer is namelijk duurzaam in gebruik en goed in het geleiden van warmte. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, zelfs op de barbecue en in de oven. Daardoor kan je er eindeloos veel verschillende gerechten in bereiden. Lees hieronder alles over de oersterke pannen van gietijzer.
Op deze pagina:
- Waarvoor gebruik je een gietijzeren pan?
 - De 7 voordelen van een gietijzeren pan
 - Hoe gebruik je een gietijzeren pan voor de eerste keer?
 - Gietijzeren pan onderhouden? Zo doe je dat!
 - Hoe lang gaat een gietijzeren pan mee?
 - Hoe maak je een gietijzeren pan schoon?
 - Dit zijn de gietijzeren pannen van BK
 
          
                  
                    
Waarvoor gebruik je een gietijzeren pan? 
                   
                
          
            
                Traditioneel gezien werden gietijzeren pannen alleen gebruikt voor het braden van vlees. Inmiddels weten we dat deze pannen zich ook goed lenen voor het maken van soepen, stoofschotels, brood en ovengerechten. Gietijzer is een materiaal dat goed tegen enorme hitte kan. Je schuift een gietijzeren pan dus gemakkelijk in de oven voor een heerlijke schotel, maar je kan ‘m ook uren op het vuur laten staan om vlees te stoven of om groenten snel op hoge temperatuur te wokken.
              
                
De 7 voordelen van een gietijzeren pan:
               
            
      
        
            - Gietijzeren pannen zijn duurzaam. Ze zijn bijna onverwoestbaar en gaan, mits je ze een beetje onderhoudt, een leven lang mee.
 - Gietijzeren pannen zijn veilig voor je gezondheid. Gietijzeren pannen hebben een natuurlijke antiaanbaklaag. Zo kan je met een gerust hart koken én eten.
 - Gietijzer is geschikt voor alle warmtebronnen. Het is een praktisch onverwoestbaar materiaal, dat zelfs hoge temperaturen van een oven of barbecue prima aan kan. Mits er geen hout of plastic aan de steel zit natuurlijk.
 - Je kan koken op hoge temperaturen. Als je een echte ‘foodie’ bent en het liefst elke dag uren in de keuken staat, dan kan je dit waarderen. Op hoge temperaturen kan je vlees goed dichtschroeien, of lekker laten sudderen en groenten heerlijk roosteren.
 - Je krijgt waar voor je geld. De gemiddelde prijs van een gietijzeren pan ligt vaak iets hoger dan de prijs van normale koeken- en braadpannen die je in de winkel koopt. Maar wanneer je het afzet tegen de levensduur van de andere pannen is zo’n gietijzeren pan ineens een koopje!
 - Alle kooktechnieken zijn mogelijk. Aangezien de pan bijna onverwoestbaar is kan je er zo ongeveer alles meedoen. Bakken? Geen probleem. Frituren? Kan ‘ie ook. Sauteren? Tuurlijk. Stoven? Check. Broodbakken? Zeker.Verzin een kooktechniek en de gietijzeren pan doet ‘t!
 - Het voedsel gaart gelijkmatig. De goede warmtegeleiding zorgt ervoor dat de warmte over de hele pan verspreid wordt en alle ingrediënten gelijkmatig garen. Dat is lekker koken!
 
                
                  
Hoe gebruik je een gietijzeren pan voor de eerste keer? 
                 
              
            
              Wanneer je een gietijzeren pan voor het eerst gebruikt, is het zaak dat je weet welke soort je in huis hebt en of de pan wel of geen geëmailleerde laag heeft. Er zijn drie soorten gietijzeren pannen en dus drie manieren die elk een eigen gebruiksinstructie hebben:
1. Geëmailleerde gietijzeren pan
Een geëmailleerde gietijzeren pan kun je na aankoop direct gebruiken, want je hoeft ‘m niet in te branden. Geëmailleerd betekent dat er een extra laag gesmolten glas om de pan heen zit, die de pan beschermd tegen roesten en zuren. Vrijwel alle BK gietijzeren braadpannen hebben zo’n emaille coating.
2. Pre-seasoned gietijzeren pan
Deze pannen van puur gietijzer zijn al ‘seasoned’, wat betekent dat er een natuurlijke antiaanbaklaag in zit. Je kan ook met deze pan dus gelijk aan de kook. Hoe vaker je de pan gebruikt, hoe minder snel je eten blijft plakken aan de pan. Het is wel belangrijk dat je de pre-seasoned pan verzorgt met een klein laagje olie na iedere kooksessie, anders heb je kans op roest of zuur.
3. ‘Naakte’ gietijzeren pan
Deze pannen zijn onbewerkt en bestaan uit puur gietijzer. Je moet de natuurlijke antiaanbaklaag er eerst inbranden voordat je gaat koken. Zo voorkom je dat je eten aan de bodem van de pan blijft plakken. Lees hieronder hoe je dat doet.
              
                
Gietijzeren pan onderhouden? Zó doe je dat 
               
            
      
        
            Een gietijzeren pan met emaille coating kan je voor het eerste gebruik het beste grondig spoelen met heet water. Droog de pan daarna met een theedoek af. Nu kan je jouw pan ook echt gebruiken. Verwarm de gietijzeren pan op de laagste kookstand voordat je de ingrediënten in de pan doet. Zo behaal je het beste resultaat en kan je jouw gerecht gaan maken. Gebruik tijdens het koken houten of hittebestendig kunststof kookgerei. Zo voorkom je eventuele beschadigingen aan de emaille laag. Giet wanneer je klaar bent met koken nooit koud water in dehete pan, hierdoor kan de emaille laag van de pan beschadigen. Als je op deze manier zuinig met je pan omgaat kan een gietijzeren pan voor jarenlang plezier zorgen!
            
              
Hoe maak je een gietijzeren pan schoon? 
             
          
Nadat een gietijzeren pan in een hele warme oven heeft gestaan of uren op het vuur heeft gestoofd, is het logisch dat ‘ie vies is. Gelukkig zijn er drie handige manieren om de gietijzeren pan schoon te maken:
Normaal schoonmaken
Wil je de gietijzeren pan met emaille coating schoonmaken en is hij vies maar niet aangekoekt? Dan kan je ‘m het beste schoonmaken met een beetje heet water en een zacht sponsje. Als de pan erg vies is kun je ook een beetje zeep gebruiken, maar zorg dan dat je de pan goed naspoelt en er geen resten achterblijven.
Gebruik met het schoonmaken geen schuurspons of agressieve zeep.
Makkelijk steriel schoonmaken
Wil je de gietijzeren pan toch grondiger schoonmaken? Dit doe je door de pan flink te verwarmen. Zodra de temperatuur boven de 100 graden celsius komt, worden bacteriën gedood en laten eventuele etensresten makkelijk los.
              
                
Extra tips voor het schoonmaken van een gietijzeren pan:
               
            
      
        
            - Laat de pan voor je ‘m schoonmaakt altijd volledig afkoelen. Koud water op een hete pan is namelijk slecht voor je gietijzeren pan.
 - Droog de pan altijd extra goed af en bewaar ‘m in een droge kast. Zo voorkom je dat de pan gaat roesten. Als er na een tijdje toch roestvlekken optreden, gebruik je een zachte afwasborstel of fijn schuurpapier om deze te verwijderen. Smeer de gebieden vervolgens in met plantaardige olie.
 
              
                
Roest verwijderen uit een gietijzeren pan: hoe doe je dat?
               
            
      
        
            Let op! Deze methode gaat alleen op voor pre-seasoned en seasoned gietijzeren pannen die geroest zijn. Gebruik deze methode dus niet bij geëmailleerde pannen!
Stap 1: haal eerst de grootste roestvlekken weg. Dit kan je het best doen met behulp van fijn staalwol. Schuur net zolang totdat je het ‘originele’ gietijzer weer ziet;
Stap 2: maak de pan vervolgens schoon met warm water, mild afwasmiddel en een sponsje;
Stap 3: droog de pan goed af met keukenpapier of een theedoek en smeer in met een dun laagje neutrale olie.
              
                
Hoe lang gaat een gietijzeren pan mee?
               
            
      
        
            Als je een gietijzeren pan goed onderhoudt, gaat ‘ie echt een leven lang mee. Lees het stukje over onderhouden hierboven met alle tips desnoods nog een keer!
                  
                    
Dit zijn de gietijzeren pannen van BK 
                   
                
          
            
                Bij BK hebben we gietijzeren braadpannen en grillpannen. Deze pannen zijn stuk voor stuk fijn om mee te koken. Gietijzeren pannen hebben misschien even tijd nodig om warm te worden, maar als ze eenmaal heet zijn geleiden ze hitte als de beste. Alle gietijzeren pannen van BK zijn slijtvast, oersterk, en gaan meestal een leven lang mee.
              
                
Dit vind je vast ook interessant
               
            
      
        
            Op zoek naar inspiratie voor heerlijke gerechten? Of ben je benieuwd waar BK voor staat? Lees het hieronder!
          
            
FAQ
           
        
                        
                          Is een gietijzeren pan gezond?
                        
                      Is een gietijzeren pan gezond?
Jazeker. Door de natuurlijke antiaanbaklaag komen er namelijk geen chemische stoffen in je eten, en door de gelijke verdeling van warmte blijven alle voedingsstoffen erin.
                        
                          Wat is het voordeel van een gietijzeren pan?
                        
                      Wat is het voordeel van een gietijzeren pan?
Het is een voordeel dat het een puur product is zonder chemische lagen, wat weer goed is voor je gezondheid. Ook gaan de pannen een leven lang mee en zijn daardoor heel duurzaam.
                        
                          Voor welke warmtebronnen is een gietijzeren pan geschikt?
                        
                      Voor welke warmtebronnen is een gietijzeren pan geschikt?
Als de gietijzeren pan enkel van gietijzer is kan ‘ie op elke warmtebron. Let goed op dat het handvat geen plastic of hout bevat. Dan kan je pan zelfs in de oven en de barbecue!
                        
                          Hoe maak je een gietijzeren pan schoon?
                        
                      Hoe maak je een gietijzeren pan schoon?
Een gietijzeren pan kan je het beste voorzichtig schoonmaken. Dus geen schuursponzen en zeep maar warm water en een zachte spons. Lukt het niet? Gebruik dan grof zeezout.


