Je pan schoonmaken? Dit moet je weten!

Het geheim van een lekkere maaltijd? Dat is een goed onderhouden pan! Je pan schoonmaken op de
juiste manier is al een goed begin, maar ook de spatels die je gebruikt en zelfs de manier waarop je je
pan opbergt zijn belangrijk. Ontdek onze handige tips en ga ermee aan de slag!

Waarom je pan schoonmaken?

Je pan schoonmaken is misschien niet je favoriete bezigheid maar wel belangrijk! Schone en goed onderhouden pannen zorgen niet alleen voor een fijne kookervaring, maar ook voor betere kookresultaten. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld, waardoor je gerecht niet aanbakt en perfect gaart.

Je pan schoonmaken vermindert slijtage en zorgt voor een langere levensduur. Het helpt ook om de antiaanbaklaag in topconditie te houden, zodat je kunt koken met minder olie of boter – zonder dat je eten aan de pan blijft plakken. En geef toe: een schone en goed onderhouden pan staat gewoon
mooier in je keuken.

Hoe maak je je pan schoon?

Je pan schoonmaken kun je het best met de hand doen. Was ‘m af met een warm sopje en een zachte spons of doek. Gebruik nooit een schuurspons om de antiaanbaklaag van je pan te reinigen, zo maak je krassen.

Je pan schoonmaken in de vaatwasser? Dat kan, maar het zal de levensduur van je pan verkorten. De hoge temperaturen en agressieve chemicaliën in vaatwastabletten beschadigen de antiaanbaklaag en zorgen ervoor dat je pan sneller slijt.

Last van witte puntjes op de bodem van je pan? Dit kan ontstaan als reactie op zout, kalk uit het water of vaatwasmiddel. Schoonmaakazijn en een afwasborstel to the rescue! Of probeer onze BK stainless steel cleaner. Die werkt fantastisch!

Handige tip: je pan schoonmaken doe je niet onmiddellijk na het koken. Laat je pan eerst afkoelen en reinig hem daarna pas. Als je een hete pan onderdompelt in koud water ontstaat er een thermoshock. Hierdoor kan de bodem van je pan kromtrekken of bol gaan staan.

Hoe voorkom je krassen in je pan?

Je pan schoonmaken op de juiste manier is een goede start. Maar je pan goed onderhouden, betekent ook: krassen vermijden. Dat doe je door te kiezen voor houten, siliconen of plastic spatels. Die zijn zacht en beschadigen de antiaanbaklaag niet. Nooit doen: met een mes snijden of met een vork prikken in de antiaanbaklaag!

Als je pan schoongemaakt is, is het tijd om hem op te bergen. Stapel je je pannen op elkaar in je keukenkast of -lade? Gebruik dan altijd panbeschermers tussen de pannen. Zo voorkom je dat de pannen tegen elkaar schuren, waardoor er krassen kunnen ontstaan op de antiaanbaklaag en op de buitenkant.