Plaatstalen pannen

Plaatstalen pannen: hoe gebruik en onderhoud je ze?

Plaatstalen pannen zijn pannen van puur staal zonder toevoegingen. Dit betekent dat de pan dus ‘puur natuur’ is en geen chemische stoffen bevat. Maar doordat een plaatstalen pan zo au naturel is, moet je hem wel goed onderhouden en op een bepaalde manier schoonmaken. Gelukkig weten wij hoe. Lees hieronder alles over
plaatstalen pannen!

Wat is plaatstaal?

Plaatstaal is simpel gezegd staal zonder toevoegingen. Het is een oersterk materiaal dat jaren meegaat. Dit maakt het perfect om mee te koken, heel goedkoop en duurzaam.
Koop één keer een goede plaatstalen pan en je hebt er een levenlang plezier van!

Waarom een plaatstalen (koeken)pan?

Een plaatstalen pan is perfect voor koken op extreem hoge temperaturen. Een plaatstalen koekenpan is bijvoorbeeld handig wanneer je snel rood vlees wilt dichtschroeien of aardappeltjes een lekker krokante korst wilt geven.
Doordat een plaatstalen pan geheel van plaatstaal is gemaakt, is het mogelijk om deze ook in de oven te gebruiken als een soort ovenschaal. Zo kan je dus meteen na het dichtschroeien van het vlees de pan in de oven zetten om het verder te laten garen. Dit betekent ook dat je minder afwas hebt en geen speciale ovenschaal hoeft te kopen. Een
win-winsituatie!

Stalen pan inbranden? Zo doe je dat in 6 stappen

Een plaatstalen pan heeft nog geen antiaanbaklaag wanneer je ‘m koopt. Deze moet je er dus zelf inbranden. Hoe pak je dat aan? Volg deze stappen:

  • Stap 1. Maak na aanschaf de pan eerst goed schoon met een borstel of spons enheet water.

  • Stap 2. Droog de pan goed af en plaats de pan op je fornuis.

  • Stap 3. Doe een laag zonnebloem- of arachideolie (geen olijfolie, dat verbrandt!)in de pan en plaats op een halfhoog vuur.

  • Stap 4. Wacht tot er een flinke walm van de olie af komt, doe dan het vuur uit enlaat de olie afkoelen.

  • Stap 5. Smeer vervolgens met een keukenpapiertje de overgebleven laag olieover de hele pan. De pan verkleurt nu naar een wat donkerdere kleur en is klaarvoor gebruik.

  • Stap 6. Als je wil kan je dit proces nog een aantal keer herhalen. Hiermee creëerje een dikkere antiaanbaklaag en wordt de pan alsmaar donkerder van kleur.

Hoe maak je een stalen pan het beste schoon? Tips!

Doordat een plaatstalen pan zo ‘puur natuur’ is, moet je opletten dat je de pan schoonmaakt op de juiste manier. De pan kan niet in de vaatwasser en afwassen met zeep is af te raden als je wilt dat de pan niet gaat roesten. Zeep tast daarnaast ook nog de olielaag op de pan aan, terwijl je die er net in hebt gebrand. Dat wil je dus niet!


Tip: Maak je stalen pan daarom schoon met een zachte borstel en heet water. Droog de pan vervolgens goed af en smeer ‘m in met een druppel olie. Zo blijft-ie goed verzorgd
en gaat de pan nog jaren mee!


Tip: Is de pan echt heel erg aangekoekt of ruikt-ie bijvoorbeeld sterk naar eten? Dan krijg je ‘m met heet water waarschijnlijk niet volledig schoon en geurloos. Om de geur te verwijderen kan je het beste een beetje zout in de pan doen, en deze opwarmen zodat
longread het zout alle geurtjes opneemt. Daarnaast kan je het zout gebruiken als schuurmiddel
om aangekoekte resten uit de pan te verwijderen. Vergeet niet om je pan vervolgens weer in te smeren met een druppel olie! Zo voorkom je dat je pan gaat roesten.

Dit zijn de voor- en nadelen van een plaatstalen pan

Het grote voordeel van een plaatstalen pan is dat er geen vreemde stoffen zoals PFAS
in je eten belanden. Een ander groot voordeel is dat een stalen pan tegen alle temperaturen kan. Dit betekent dat je ‘m op elke warmtebron en met iedere kookstijl kan gebruiken. Zelfs op de barbecue of in de oven dus!


Een nadeel van een stalen pan kan het gewicht zijn. Plaatstaal is iets zwaarder ten
opzichte van aluminium. Ook kan het materiaal gaan roesten als je ‘m niet iedere keer insmeert met een druppel olie. De pan vergt dus een klein beetje onderhoud

Op zoek naar een pan voor het leven?

Ga voor een pan van BK! Deze zijn van hoogwaardige kwaliteit en gaan een levenlang mee. BK verbindt, al 170 jaar. Klik hieronder om ze allemaal te bekijken!

FAQ

Wat is plaatstaal?

Plaatstaal is simpel gezegd staal zonder toevoegingen. Het is oersterk, en
gaat een levenlang mee mits je er goed mee omgaat. Lees hier hoe je goed met
plaatstaal omgaat.

Waarom een plaatstalen pan?

Een plaatstalen pan is duurzaam. Daarnaast kan je ‘m gebruiken op alle
temperaturen, waardoor je er ongeveer alles mee kan doen. Dat is ideaal voor iedere keuken. Lees hier alles over het onderhoud en gebruik van plaatstalen pannen!

Hoe onderhoud je een stalen pan?

Een stalen pan onderhoud je door ‘m elke keer na gebruik in te smeren met
een druppel olie, en hem voorzichtig af te wassen met alleen heet water of zout. Zo
beschadig je de pan niet en gaat ‘ie een levenlang mee. Ontdek hier hoe je je stalen pan moet inbranden.

Hoe maak je een plaatstalen pan schoon?

Een stalen pan maak je schoon door middel van een spons of borstel en heet
water. Is je pan echt heel erg aangekoekt of ruikt ‘ie naar een gebruikt ingrediënt?
Gebruik dan een beetje zout en warm de pan op. De zout neemt de geurtjes op en kan je gebruiken als schuurmiddel. Lees hier hoe je je stalen pan moet inbranden.