Hoe kun je het beste stoven?
Stoven is een kooktechniek die veel tijd en aandacht vereist, maar waarmee je ook heerlijke gerechten kunt bereiden. Stoven lukt het best in een sterke braadpan met een dikke bodem. Door de ingrediënten heel langzaam te garen, worden ze boterzacht en kunnen de aroma’s goed vermengen. Ben je benieuwd hoe je zelf de perfecte stoofpot op tafel kunt zetten? En met welke soorten vlees, vis en groenten je het best kunt stoven? Lees dan snel verder en leer alles over deze klassieke kooktechniek!
Wat is stoven?
Stoven is een kooktechniek waarbij je vlees, vis, groente of fruit langzaam laat garen in een vloeistof. Stoven kan met water, maar ook met een mengsel van water met bouillon, wijn, cider of bier. De warme vloeistoffen worden langzaam opgenomen door de ingrediënten, en zorgen ervoor dat de rauwe ingrediënten langzaam zacht en gaar worden. Door de deksel zoveel mogelijk op de pan te houden, kan het warme vocht zijn werk kan doen en zullen de aroma’s goed vermengen.
Hoe moet je stoven?
De beste manier om te stoven is afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Toch zijn er een aantal vuistregels die je altijd kunt toepassen:
Gebruik een goede stoof- of braadpan met een dikke bodem en deksel waarmee je de pan af kunt sluiten.
Wil je vlees stoven? Dan is het verstandig om het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast te halen. Zo kan het eerst op kamertemperatuur komen.
Voordat je vocht aan het vlees toevoegt in de pan, moet je het vlees eerst bakken in een bak- of braadproduct, zoals olie, boter of vloeibare margarine. Hierdoor krijgt het vlees extra smaak en kleur. Dit geldt ook voor de andere ingrediënten die je toevoegt aan je recept, zoals groenten.
Als laatste voeg je de kruiden en vloeistoffen toe.
Je kunt gerechten stoven in een pan op een warmtebron of in de oven. Houd de temperatuur goed in de gaten en zorg dat het vocht niet gaat koken. Hierdoor wordt stoofvlees namelijk heel snel taai en dat wil je voorkomen. Wees dus geduldig, zet het vuur niet te hoog of stel je oven in op maximaal 90 graden. Zo wordt jouw stoofpotje een gegarandeerd succes!
Stoven en sudderen: het verschil
De termen stoven en sudderen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar betekenen niet precies hetzelfde. Het zit namelijk zo. Je kunt alle ingrediënten stoven, maar niet alle gestoofde ingrediënten laten sudderen. De term sudderen wordt namelijk alleen gebruikt bij het stoven van vlees. Stoven is dus de overkoepelende naam voor de kooktechniek en sudderen de manier waarop het vlees stooft.
Welke stoofgerechten kun je allemaal maken?
Er zijn heel veel verschillende stoofgerechten die je kunt maken. Veel stoofgerechten bevatten rundvlees, maar je kunt ook een heerlijke stoofschotel maken met vis of met groenten. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Hier vind je inspiratie voor je volgende stoofgerecht:
Stoofgerechten met vlees
Als je een stoofgerecht met vlees wilt maken, kun je het beste mals vlees gebruiken met een draadjesachtige structuur. Denk bijvoorbeeld aan runderlappen, hacheevlees of sukadelapjes. Ga jij voor de Franse klassiekers als een boeuf bourguignon met gestoofd rundvlees of een coq au vin in rode wijnsaus? Een Hongaarse goulash met runderlappen, paprika en aardappels? Of liever een stoofpotje van kip met chorizo? Aan jou de keuze!
Stoofgerechten met vis
Vis gaart een stuk sneller dan vlees, dus wanneer je minder tijd hebt om te koken is een stoofgerecht met vis de ideale keuze. Voor stoofgerechten met vis worden vaak grotere vissoorten gebruikt, zodat je lekker grote stukken kunt stoven. Denk aan heek, steenbolk of een andere soort kabeljauw. Witvis is goed te combineren met Provençaalse groenten in tomatensaus of in de Finse soep Lohikeitto.
Vegetarische stoofgerechten
Wat dacht je van een vegetarisch stoofgerecht? Ideaal voor veganisten, vegetariërs of mensen die af en toe geen vlees willen eten, maar wel zin hebben in een warm stoofpotje. Vegetarische stoofgerechten maak je extra vullend door bijvoorbeeld aardappels, linzen of bonen toe te voegen. Een auberginestoofpot met kikkererwten in tomatensaus zet je binnen een half uur op tafel. Ook knolselderij is heel geschikt om te stoven, omdat deze groente zijn smaak niet snel verliest. Lekker met kastanjechampignons in roomsaus.
Stoven met fruit
Stoofpeertjes, bij wie staan deze tijdens de kerstdagen niet op tafel? Extra lekker wanneer je ze stooft met kaneel en bruine basterdsuiker. Behalve peren, zijn ook appels ook heel geschikt om te stoven. Bijvoorbeeld voor een huisgemaakte appelcompote, of als verrassende toevoeging aan een klassiek stoofgerecht.
Welke pannen zijn geschikt om mee te stoven?
Braadpannen zijn het meest geschikt om mee te stoven. Deze klassieke pannen zijn meestal gemaakt van gietijzer, geëmailleerd staal of keramiek en hebben een dikke bodem. Dit maakt de pannen oersterk en goed in het geleiden van de warmte. Hierdoor verspreidt de hitte zich perfect door de pan en kun je energiezuinig koken.
Ze zien er vaak ook nog erg mooi en kleurig uit, kijk maar hieronder!
Stoven met de braadpannen van BK
Met de braadpannen van BK kun je erop vertrouwen dat je perfect kunt stoven en sudderen. Al onze braadpannen hebben unieke eigenschappen, zijn oersterk, slijtvast en gaan zeer lang mee. Je schaft een braadpan voor het leven aan. Ontdek hieronder de braadpannen die geschikt zijn voor jouw warmtebron!
Braadpannen voor elektrische warmtebronnen
Dit vind je vast ook interessant
Wil je meer weten over BK of het onderhoud van je pannen? Of ben je op zoek naar een origineel cadeau voor in de keuken? Bekijk dan eens de volgende pagina’s.
Over BK: dit maakt ons speciaal
Is jouw pan toe aan vervanging?
Verras je vrienden of familie met een origineel cadeau van BK