Doorgaan naar artikel

Elektrische kookplaat

De voordelen van elektrisch koken, geschikte pannen en schoonmaken

Veel huishoudens koken op een elektrische kookplaat zoals inductie. Logisch, want elektrisch koken is energiezuinig, veilig en toekomstbestendig. Stap jij binnenkort ook over op elektrisch koken en wil je weten welke pannen je nodig hebt voor je elektrische kookplaat? Hier lees je alles over de verschillende elektrische kookplaten: van geschikte pannen tot aan zelf schoonmaken!

Op deze pagina:

  • Wat is elektrisch koken? 
  • Welke elektrische kookplaten zijn er? 
  • Wat zijn de voordelen van elektrisch koken? 
  • Waar moet je bij elektrisch koken op letten? 
  • Welke pannen zijn geschikt voor de elektrische kookplaat? 
  • Van gas naar elektrisch: kan dat? 
  • Hoe maak je een elektrische kookplaat schoon? 
  • Duurzamer en elektrisch koken met BK 

Wat is elektrisch koken?

Elektrisch koken is koken op een elektrische kookplaat. En een elektrische kookplaat werkt op - je raadt het al - elektriciteit. In tegenstelling tot een gasfornuis, waarbij de vlam de pan direct verwarmt, wordt de pan op een elektrisch gasfornuis of elektrische kookplaat warm door warmtegeleiding. De bodem van de pan verwarmt vervolgens je eten.

Welke elektrische kookplaten zijn er?

Er zijn 4 typen elektrische kookplaten, waarvan je er twee in nagenoeg elk modern huishouden tegenkomt:

1. Klassieke elektrische kookplaat

De klassieke elektrische kookplaat heeft
gietijzeren verwarmingselementen. Vroeger werd deze kookplaat zowel losstaand als in combinatie met een oven (elektrisch gasfornuis) verkocht. Tegenwoordig kom je dit type kookplaat niet vaak meer tegen.

2. Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is een moderne variant op de klassieke elektrische kookplaat. Deze kookplaat heeft een glasplaat met daaronder elektrische gloeispiralen. De infraroodstraling van deze gloeispiralen stralen door de plaat heen en verwarmen zo de bodem van de pan.

3. Halogeen kookplaat

De halogeen kookplaat werkt hetzelfde als een keramische kookplaat, alleen dan op basis van een halogeenlamp in plaats van een verwarmingsspiraal. Deze kookplaten worden nagenoeg niet meer gebruikt omdat halogeenlampen een relatief korte levensduur hebben en daardoor dus niet milieuvriendelijk zijn.

4. Inductie kookplaat

Een inductiekookplaat bestaat uit een glazen kookplaat met daaronder elektrische spoelen. Deze spoelen wekken magnetische velden op. Komen de magnetische velden in aanraking met een magnetische panbodem? Dan ontstaan er wervelstromen die de pan omzet in hitte. Met deze hitte kan je elektrisch koken op inductie.

De meeste mensen gebruiken een inductiekookplaat. Koken op inductie is namelijk vaak duurzamer dan andere vormen van elektrisch koken.

Wat zijn de voordelen van elektrisch koken?

Elektrisch koken heeft, ten opzichte van koken op gas, een aantal voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet.

1. Elektrisch koken is energiezuinig

Met een inductiekookplaat of keramische kookplaat gaat er vrijwel geen warmte verloren. Hierdoor wordt je eten snel warm en ook water breng je veel sneller aan de kook dan wanneer je kookt met gas. Dit betekent dat je je kookplaat relatief kort gebruikt, wat energie scheelt. Wek je zelf stroom op met zonnepanelen? Of heb je groene stroom? Dan is elektrisch koken bovendien klimaatvriendelijker!

2. Elektrisch koken is veilig

Bij elektrisch koken is er, in tegenstelling tot wanneer je kookt met een gasfornuis, geen open vuur. Daarnaast blijven de kookzones bij een inductiekookplaat en een keramische kookplaat relatief koel. Ook hebben de meeste moderne elektrische kookplaten een kinderslot en kunnen de kookzones alleen aan als er een pan op staat. Til je de pan op? Dan schakelt de kookzone direct uit en koelt-ie af. Wel zo veilig!

3. Elektrisch koken is de toekomst

Steeds meer huishoudens worden gasvrij en stappen over op duurzamere installaties. Dit betekent dat koken op gas langzaam verdwijnt uit de Nederlandse keukens. Tegelijkertijd lopen de gasprijzen op en wordt elektriciteit goedkoper. Elektrisch koken is daarmee toekomstbestendig. Heb jij al een elektrische kookplaat?

Welkepannen zijn geschikt voor de elektrische kookplaat?

Voor de klassieke elektrische kookplaat, de halogeen kookplaat en de keramische kookplaat zijn alle pannen geschikt. Wel is het belangrijk dat je pan een dikke en vlakke bodem heeft, zodat deze goed contact maakt met de kookplaat. Dit bevordert namelijk de warmtegeleiding.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Voor de inductiekookplaat heb je metalen pannen nodig die magnetische eigenschappen bezitten. Dit kunnen bijvoorbeeld pannen van aluminium of RVS pannen zijn, maar ook gietijzeren pannen. Bij BK vind je een ruim assortiment pannen die geschikt zijn voor inductie. Al deze pannen hebben een vlakke bodem, waardoor het magnetisch veld van de inductieplaat goed contact maakt met de onderkant van de pan. Zo kan je gemakkelijk elektrisch koken op inductie.

●     Heb je een nieuwe pannenset
gekocht of benieuwd of je oude, gebruikte pannen geschikt zijn voor inductie? Lees dan dit artikel en controleer je pannen aan de hand van drie eenvoudige
stappen.

Shop nu

Van gas naar elektrisch: kan dat?

Ja! Je kan pannen die je op het gasfornuis hebt gebruikt onder een aantal voorwaarden prima op de elektrische kookplaat gebruiken.

● Een vlakke bodem: ten eerste moet de bodem van de pan vlak zijn.

● Een onbeschadigde onderkant: ten tweede moet de onderkant van de pan onbeschadigd zijn, anders ontstaan er krassen op de kookplaat.

● Stap je over van gas naar een inductie kookplaat? Dan moeten je pannen magnetische eigenschappen bezitten. Hier lees je welke pannen geschikt zijn voor inductie.

Kookduurzamer en elektrisch met BK

Ben je op zoek naar een pan voor je elektrische kookplaat, die een levenlang meegaat? Ga voor een duurzamere pan van BK! Bij ons vind je een uitgebreid assortiment aan pannen die geschikt zijn om elektrisch mee te koken. BK verbindt, al bijna 175 jaar.

naar de shop

Dit vind je vast ook interessant

Wil je meer weten over duurzameram koken met BK? Of ben je benieuwd wat BK zo uniek maakt? Bekijk dan eens de volgende artikelen.

Over BK: al 170 jaar een begrip in de keuken

PFAS-VRIJ koken met BK

Zo weet je of je oude pan toe is aan vervanging

FAQ