Steeds meer huishoudens stappen van gas over op elektrisch koken of inductie. Inductie is niet alleen toekomstbestendig, maar ook een hele veilige en zuinige manier van koken. Stap jij ook over op inductie? Of heb je al een inductie kookplaat, maar ben je nog op zoek naar geschikte pannen of schoonmaaktips? Lees dan snel verder.
Op deze pagina:
- Welke pannen zijn geschikt voor de inductie kookplaat?
- Hoe weet ik of mijn pannen geschikt zijn voor inductie?
- Kan ik oude pannen gebruiken op inductie?
- Wat zijn de voordelen van koken op inductie?
- Maak je inductie kookplaat schoon in 4 stappen
                  
                    
Welke pannen zijn geschikt voor de inductie kookplaat?
                   
                
          
            
                Metalen pannen met een magnetische en vlakke bodem zijn geschikt voor inductie. Deze pannen zetten het magnetische veld van de inductieplaat om in warmte, waardoor je eten opwarmt en water kookt.
            
              
Hoe weet ik of mijn pannen geschikt zijn voor inductie? Controleer het in 3 stappen
             
          
Heb je een pan en weet je niet zeker of deze geschikt is voor inductie? Je kan het eenvoudig controleren in drie stappen:
Stap 1
Ten eerste moet de bodem magnetisch zijn. Dit kun je testen door een magneetje tegen de bodem van de pan te houden. Als deze langer dan 5 seconden aan de pan plakt, weet je dat je pan magnetisch is.
Stap 2
Ten tweede moet de pan een vlakke onderzijde hebben, zodat de bodem van de pan goed contact maakt met de kookzone en de oververhittingsbeveiliging zijn werk kan doen. Wiebelt je pan op het aanrecht? Dan is de onderzijde niet meer vlak en is je pan toe aan vervanging.
Stap 3
Ten derde moet de onderzijde van de pan vrij zijn van oneffenheden oftewel braampjes. Deze kunnen krassen op de kookplaat veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Is jouw pan niet meer geschikt? Bekijk dan de collecties van BK in de webshop en vind jouw perfecte inductiepan.
              
                
Kan ikoude pannen gebruiken op inductie?
               
            
      
        
            Ja, je kan oude pannen onder enkele voorwaarden gebruiken op inductie. Zo moet de pan natuurlijk magnetisch zijn, een vlakke bodem hebben en moet de onderkant vrij zijn van braampjes. Hier lees je meer over het gebruik van oude pannen op inductie.
              
                
Pannen van gas naar inductie: kan dat?
               
            
      
        
            Een pan die je op gas hebt gebruikt kun je ook op inductie gebruiken, mits deze pan voldoet aan de 3 eerder genoemde voorwaarden. Pannen trekken op het gasfornuis sneller krom door de hoge temperatuur van het vuur. Als je met zo’n gebruikte een kromgetrokken pan kookt op inductie kan de bodem minder goed contact maken met de kookplaat en daardoor minder warmte geleiden.
Wil je optimaal gebruik maken van je inductieplaat? Koop dan speciale pannen voor inductie. Zo weet je zeker dat je optimaal kunt koken!
            
              
Wat zijn de voordelen van koken op inductie?
             
          
Koken op inductie heeft een aantal voordelen ten opzichte van koken op gas of andere elektrische kookplaten. Benieuwd welke dat zijn? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
Voordeel 1. Koken op inductie is energiezuinig
Wist je dat een liter water ongeveer twee keer zo snel kookt op inductie als op gas? Dit komt doordat er bij koken op inductie vrijwel geen warmte verloren gaat. Hoe sneller water en eten warm wordt, hoe minder energie je verbruikt en hoe sneller je gerecht op tafel staat!
Voordeel 2. Koken op inductie is veilig
Een inductie kookplaat is veiliger dan koken op gas om meerdere redenen. Zo is er geen open vuur. Ook hebben de meeste inductiekookplaten een kinderslot en kunnen de kookzones alleen aan als er een pan op staat. Zodra je de pan optilt schakelt de kookzone direct uit bij deze inductieplaat.
Voordeel 3. Koken op inductie is duurzamer
De inductie kookplaat werkt op elektriciteit net als andere elektrische kookplaten. Heb je thuis groene stroom? Of wek je zelf energie op met zonnepanelen? Dan is koken op inductie duurzamer én klimaatvriendelijker!
                
                  
Hoe maak je een inductie kookplaat schoon? 4 stappen
                 
              
            
              Heb je geknoeid tijdens het koken? Of zitten er hardnekkige vlekken op je inductie kookplaat? Volg deze 4 eenvoudige stappen en maak ‘m glanzend schoon zonder de plaat te beschadigen.
Stap 1
Verwarm de kookzone waar het vuil op zit heel even op stand 1 of 2.
Stap 2
Maak een sopje van warm water en een klein beetje afwasmiddel. Heb je speciale kookplaatreiniger in huis? Spray deze dan op de inductie kookplaat en sla stap 3 over.
Stap 3
Dompel een microvezeldoek in het sopje en poets de vlekken weg met de vochtige doek.
Stap 4
neem de kookplaat na het reinigen af met een droge microvezeldoek of een stuk keukenpapier voor een streeploos resultaat.
Tip! Gebruik altijd een pan met een schone en droge onderkant. Hiermee voorkom je dat vocht en vuil aan de onderkant van de pan inbrandt op de kookplaat.
[Lees ook: zo maak je vlekken op de kookplaat schoon]
                  
                    
Pannen voor inductie van BK
                   
                
          
            
                Heb je pannen nodig voor je inductiekookplaat? Bij BK heb je ruime keuze uit pannen die geschikt zijn voor inductie. Denk aan gietijzeren pannen, pannen van aluminium en RVS pannen. Al deze pannen hebben een vlakke en magnetische bodem die de warmte goed verdeeldt over de pan. Zo weet je zeker dat je gerechten goed en geleidelijk garen.
              
                
Dit vind je vast ook interessant
               
            
      
        
            Meer lezen over BK en onze pannen? Of ben je op zoek naar inspiratie voor een lekker recept? Bekijk dan deze artikelen
● Geschikte pannen voor een downdraft systeem
          
            
FAQ
           
        
                        
                          Welke pannen zijn geschikt voor de inductie kookplaat?
                        
                      Welke pannen zijn geschikt voor de inductie kookplaat?
Pannen met een magnetische en vlakke bodem zijn geschikt voor inductie. Ook moet de onderkant van de pan vrij zijn van braampjes, zodat deze de kookplaat niet beschadigt. Ontdek hier hoe je weet of je pan geschikt is voor inductie.
                        
                          Kan ik mijn oude pannen gebruiken op inductie?
                        
                      Kan ik mijn oude pannen gebruiken op inductie?
Je kan oude pannen gebruiken op inductie als ze magnetisch zijn, een vlakke bodem hebben en vrij zijn van braampjes. Lees hier hoe je je oude pannen gebruikt voor inductie.
                        
                          Wat zijn de voordelen van koken op inductie?
                        
                      Wat zijn de voordelen van koken op inductie?
Een inductie kookplaat is veilig, energiezuinig en duurzaam. Op inductie wordt eten en water sneller warm, wat betekent dat je de kookplaat minder lang gebruikt. Ook is er geen open vuur en worden kookzones niet warm, waardoor je de kans op brand en brandwonden verkleint. Ontdek hier alle voordelen van koken op inductie
                        
                          Hoe maak ik de inductie kookplaat schoon?
                        
                      Hoe maak ik de inductie kookplaat schoon?
Je kan de inductiekookplaat het best schoonmaken met een sopje van warm water en een klein beetje afwasmiddel. Met een microvezeldoek voorkom je dat je de kookplaat beschadigd. Neem de kookplaat daarna af met een droge doek of een stuk keukenpapier.


 
 
 
 
 
