Zo weet je of je oude pannen geschikt zijn voor inductie

Steeds meer mensen stappen over naar inductie. En dat is ook niet zo gek. Inductie is
veilig, energiezuinig en praktisch. Stap jij ook over op inductie? Dan wil je vast weten
welke pannen je op de inductieplaat gebruikt en of je je oude pannen ook op je nieuwe
kookplaat kunt gebruiken. Lees hier hoe koken op inductie precies werkt en welke
pannen hiervoor geschikt zijn.

Hoe werkt inductie?

Koken met inductie heeft meerdere voordelen ten opzichte van koken met gas of een keramische kookplaat. Hier lees je de belangrijkste voordelen.

Drie voordelen van koken op inductie

Koken met inductie heeft meerdere voordelen ten opzichte van koken met gas of een keramische kookplaat. Hier lees je de belangrijkste voordelen.

1. Koken op inductie is veilig

Koken op inductie is veiliger dan koken met gas, omdat je geen open vuur gebruikt. Zo hoef je jezelf dus nooit meer af te vragen of je het gas wel uit hebt gezet nadat je de deur uit bent! Inductiekookplaten zijn bovendien voorzien van kinderslot en de kookzones kunnen alleen aan als er een pan op staat.  

 

De kookplaat zelf wordt niet heet, maar je voelt de restwarmte van de pan die erop stond. Zo koelt de plaat na gebruik snel af, wat de kans op brand en brandwonden aanzienlijk verkleint. Let wel op, de restwarmte kan aan het begin nog wel te heet zijn om aan te raken. 

2. Koken op inductie is energiezuinig

Op inductie breng je een liter water ongeveer twee keer zo snel aan de kook als op gas en drie keer zo snel als op een keramische kookplaat. Koken op inductie bespaart dus energie en tijd!

3. Koken op inductie is praktisch

Dankzij het gladde oppervlak van de kookplaat maak je ‘m eenvoudig schoon. Hier lees je hoe je je inductiekookplaat het best onderhoudt en schoonmaakt.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Alleen magnetische pannen zijn geschikt voor inductie. Deze pannen zijn gemaakt van metaal en voorzien van een bodem die het magnetische veld om kunnen zetten in warmte. Voorbeelden hiervan zijn (giet)ijzeren pannen, pannen van geëmailleerd staal en roestvrijstalen pannen. 

 

Tegenwoordig is bij veel pannen de magnetische plaat in of op de bodem van de pan verwerkt. Al deze pannen zijn geschikt om te gebruiken op een inductieplaat. Per pan verschilt het wel hoeveel kwaliteit de magnetische plaat in de pan heeft. Als je een oudere pan gebruikt, kan het dus zo zijn dat ‘ie minder snel warm wordt op een inductieplaat door de slechte kwaliteit van de magneet. Wil je dus echt optimaal gebruik maken van je inductieplaat? Koop dan speciale pannen voor inductie, dan weet je zeker dat je alle voordelen uit op inductie koken haalt! 

Koken op inductie met BK

Bij een nieuwe kookplaat hoort natuurlijk een mooie set pannen. Ga voor een duurzame pannenset van BK en geniet van hoge kwaliteit en optimaal gebruiksgemak.

Shop inducite pannen

Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie

Controleer je oude, gebruikte pannen voordat je ermee kookt op een nieuwe inductiekookplaat. Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan ‘m wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken. Zo check je eenvoudig of je oude pan geschikt is voor inductie:

1. Is je pan magnetisch?

Koken op inductie kan alleen als je pan een magnetische bodem heeft. Weet je niet zeker of je oude pan dit heeft? Pak een magneetje en houd deze tegen de onderzijde van de bodem. Blijft de magneet langer dan 5 seconden plakken? Dan is jouw pan magnetisch en dus geschikt om mee te koken op een inductiekookplaat. 

2. Heeft je pan een platte bodem?

Nu je weet dat je oude pan magnetisch is, is het tijd om de staat van de bodem te controleren op bollingen. Pannen kunnen door de warmte namelijk krom trekken.  

 Zet de pan voor gebruik op het aanrecht en check of deze stabiel staat. Wiebelt de pan? Dan is de bodem niet meer vlak. Je pan maakt hierdoor minder goed contact met de kookplaat. In dat geval kan de bodem niet volledig opwarmen, of zal de inductieplaat helemaal niet aanslaan. Dit betekent dat je je oude pan moet vervangen voor een nieuwe inductie pan.  

3. Is je pan onbeschadigd?

Naast een vlakke onderzijde, is het ook belangrijk om je oude pan te controleren op braampjes en overige beschadigingen. Braampjes aan de onderkant van de pan kunnen krassen op de kookplaat veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen! 

 Ook krassen op de bodem van de pan of een loslatende antiaanbaklaag zijn redenen om je pan te vervangen. Dit zal de kookplaat niet beschadigen, maar zorgt er wel voor dat je eten aan de pan blijft plakken en snel aankoekt. ​Hier lees je meer over de levensduur van je pannen.  

Van gas naar inductie: kan dat met mijn huidige pannen?

Ja, als de pan een magnetische bodem heeft kan je ze gewoon op inductie gebruiken. Het is dus belangrijk dat je daarachter komt. Weet je het niet zeker? Bekijk dan deze checklist. Hiernaast is het belangrijk dat je pan plat is en geen beschadigingen heeft.  

 Ga je van inductie naar gas? Dan kan je je pannen gewoon blijven gebruiken. Wellicht vervormen ze iets door het vuur, maar dat maakt niks uit als je ze op gas blijft gebruiken. 

Van keramisch naar inductie: kan dat met mijn pannen?

Ja dat kan, als je pan een magnetische bodem heeft. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem van je pan plat is en geen beschadigingen heeft. Weet je niet zeker of je gebruikte, keramische pan geschikt is voor inductie? Bekijk dan deze checklist. Ga je van inductie naar een keramische kookplaat? Dan werken je inductiepannen altijd gewoon!

Bekijk onze inductiepannen 

Is jouw oude pan niet geschikt voor inductie? Of zijn je gebruikte pannen simpelweg toe aan vervanging? Bij BK vind je verschillende pannen en pannensets die speciaal gemaakt zijn voor de inductiekookplaat. Van vooruitstrevende series voor de bewuste thuiskok tot mat zwarte pannen met een uniek afgietsysteem.