Wat is gourmet?
Het woord gourmet zou van het Franse woord ‘gourmand’ komen. Dat betekent grote eter of lekkerbek. Toepasselijk! De trend zelf komt uit Azië, waar het de gewoonte is om in een groep je eigen gerecht te maken in kleine pannetjes.
Bij gourmet maak je allerlei soorten vlees, vis en groenten klaar. Je zet een bakplaat (ook teppanyaki genoemd), contactgrill of gourmetstel op tafel en iedereen bakt zijn eigen gerechtje. Nog zo gemakkelijk!
De voordelen van gourmet
In Nederland komen we graag samen om te gourmetten. Met kerst, Pasen of een andere gelegenheid wordt het gourmetstel uit de kast gehaald. Het mooie aan gourmet? Iedereen lust het, ook de kinderen vinden het leuk en niemand hoeft lang in de keuken te staan. Bovendien blijf je gegarandeerd urenlang natafelen. Het is niet voor niets een populaire klassieker!
Nog een voordeel van gourmetten is dat je veel op voorhand kunt voorbereiden zodat je de avond zelf niets meer hoeft te doen. Je kan de tafel al volledig dekken in de namiddag zodat alles klaarstaat voor je gasten. Als je zelf voor de bijgerechten zorgt, kan je die ook al klaarmaken. Van tevoren prep je de schalen met vlees, vis en vega: mooi gepresenteerd op een schotel ziet alles er meteen chique uit. Het enige wat je moet doen als de gasten aanbellen, is de schotels uit de koelkast halen en op tafel zetten.
Goed voorbereid gourmetten
Zorg ervoor dat je de juiste tools in huis haalt voordat je gaat gourmetten.
- Natuurlijk is een goed gourmetstel voor 8 personen onmisbaar.
- Andere handige keukenhulpjes zijn spatels in hout of nylon. Ons Connect gourmetstel wordt alvast geleverd met 8 handige mini spateltjes.
- Bedenk vooraf hoeveel vlees je ongeveer nodig hebt. Voor volwassenen reken je het beste met 300 tot 400 g per persoon. Dat komt neer op een tiental stukjes vlees, vis of vleesvervanger.
Tip: maak vooraf een boodschappenlijstje met al je benodigdheden, en vergeet de boter of olie niet. Ga je gourmetten met vegetariërs of is er iemand vegan? Overleg dan even of je bijvoorbeeld de pannetjes gebruikt voor het vlees en de groenten op de plaat grilt. Zo is het voor iedereen fijn!
De juiste olie voor je gourmetstel
Haal vooraf een geschikte olie in huis, zoals zonnebloemolie. Die kan hoge temperaturen aan zonder problemen. Gebruik nooit olijfolie: niet alleen is dat zonde van de olie, ook de smaak van je ingrediënten wordt er bitter door. Olijfolie kan namelijk niet goed tegen de hoge temperaturen.
Vind je olie te veel spetteren? Vet je bakplaat of antiaanbakpannetjes dan in met wat vloeibare margarine. Spetters worden meestal veroorzaakt door water dat in contact komt met de hete vetten op de plaat. Dep stukjes vis of vlees daarom droog met keukenpapier voordat je ze op de bakplaat legt. Minder kans op spetters!
Heeft je gourmetstel een grillplaat? Giet er dan geen olie of boter op! Hou een kwastje met olie bij de hand, waarmee je de ingrediënten kan bestrijken. Olie gaat namelijk tussen de ribbels zitten.
Nog een tip: voorkom aanbranden door de plaat om de paar gourmetrondes even met een keukenpapiertje schoon te maken en opnieuw in te vetten.
Met een BK Connect gourmetstel hoef je trouwens minder vetstof te gebruiken, dankzij de PFAS-vrije keramische anti-aanbaklaag. Da’s zuinig én gezonder!
Gezond gourmetten met vlees en vis
Rauwe dierlijke producten op tafel? Geef bacteriën geen kans! Vlees en vis mogen maximum 2 uur buiten de koelkast staan. De beste tip is dus om alle ingrediënten gekoeld te bewaren tot je de tafel dekt. Zorg altijd voor apart bestek bij de bordjes met rauwe producten. Met dit bestek leg je de rauwe stukjes vlees of vis op de plaat, zodat je met een andere spatel (of je eigen vork) de gebakken ingrediënten kunt opeten. Zo hou je gourmetten veilig!
Vegetarisch gourmetten
Plantaardig gourmetten? Lekker! Deze ingrediënten mogen niet ontbreken op jouw tafel.
- Kaas: Voorzie enkele soorten kaas die je in de pannetjes kan smelten, zoals geitenkaas of mozzarella
- Eieren: Maak je eigen mini-omelet in een pannetje! Denk bijvoorbeeld aan paprika, courgette en bieslook
- Groenten: Ga voor zuiderse groenten en stevige wintergroenten. Onze tip: aubergine, tomaat en mozzarella
- Halloumi: Lekker op de grill, of in een pannetje met stukjes appel die je karamelliseert met honing
Hoe gourmetgeur voorkomen?
Heerlijk, zo’n avond gourmetten, maar die vettige lucht? Voorkom vieze geurtjes die nog dagenlang in huis blijven hangen met deze tips:
- Ventileer de ruimte: zet tijdens het bakken een raampje open. Schuif je gordijnen zoveel mogelijk opzij, geur blijft hangen in stof. Is het buiten veel te koud? Zet de afzuigkap dan aan.
- Zorg voor een lekker luchtje: breng een pannetje water aan de kook met citroenschijfjes en/of kaneelstokjes. Zet het pannetje op een warmhoudplaat op tafel.
- Neutraliseer de geur: zet potjes natriumbicarbonaat op tafel om geuren te absorberen. Ook azijn werkt neutraliserend. Een paar glaasjes pure azijn in de kamer kunnen wonderen doen.
Tips om geurtjes te verwijderen
Heb je ondanks alles toch nog last van een sterke gourmetlucht? Wil je na het gourmetten niet nog dagen in die geur zitten, zorg dan dat je direct na het eten (en vóór het natafelen) het gourmetstel schoonwrijft en de losse onderdelen meteen afwast. Met het gourmetstel van BK gaat de schoonmaak extra vlot: de losse onderdelen van het gourmetstel - de bakplaat, 8 pannetjes en spatels – kunnen zó in de vaatwasser!
Of wat dacht je van een kopje koffie? Na zo’n lekkere maaltijd kan die er vast nog wel bij! Net zoals azijn zorgt het zetten van een pot koffie ervoor dat de lucht geneutraliseerd wordt. Doe ons maar een extra bakkie om de gourmetgeur te verdrijven!
Het gourmetstel schoonmaken
Zo, die gezellige avond zit erop… Tijd voor het minst leuke deel van de avond: het gourmetstel schoonmaken. Weersta de verleiding om dit werkje uit te stellen tot de volgende dag, want dat maakt de klus er niet makkelijker op. Zodra het gourmetstel is afgekoeld, begin je er het best aan. Tip: raadpleeg vooraf even de gebruiksaanwijzing, want niet elk toestel is hetzelfde.
- De plaat en de pannetjes: Veeg eerst de viezigheid van de bakplaat met keukenrol. Maak vervolgens een heet sopje met afwasmiddel en verwijder alle vetresten met een zachte spons of borstel. Zijn de pannetjes of plaat aangekoekt? Stop ze dan samen met een scheut ammoniak en wat afwasmiddel in een plastic zak. Laat een nachtje staan en spoel het geheel de volgende dag goed na.
- Het gourmetstel zelf: De rest van het apparaat maak je schoon met een doekje en een ontvetter. Let erop dat je de verwarmingselementen overslaat.