Ingrediënten
Voor de soep:
- 1 kg winterpeen, geschild en in stukken
- 1 stuk zoete aardappel, geschild en in stukken
- 2 uien, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 bouillonblokjes (groenten of kip)
- 3 laurierbladeren
- 1 eetlepel gemalen kurkuma
- 5 hele kruidnagels
- 1 eetlepel gemalen gember
- Witte peper naar smaak
- Zeezout naar smaak
- Chilipoeder naar smaak
Voor de garnering:
- Kwark
- Gehakte peterselie
- Linzen, uitgelekt
- Chiliolie
Bereidingswijze
Stap 1
Verhit een eetlepel olie of ghee in een grote soeppan op middelhoog vuur.
Stap 2
Voeg de fijngesneden uien en knoflook toe en bak deze in ongeveer 3-5 minuten tot ze zacht en glazig zijn.
Stap 3
Voeg de winterpeen en zoete aardappel toe en bak deze 2-3 minuten mee met de uien en knoflook.
Stap 4
Voeg vervolgens de gemalen kurkuma, gember, kruidnagels, witte peper, zeezout en chilipoeder toe en bak de kruiden kort mee, zodat ze hun smaak vrijgeven.
Stap 5
Blus het geheel af met 1 liter water om de groenten net onder te zetten en voeg de bouillonblokjes en laurierbladeren toe.Breng de soep aan de kook, zet daarna het vuur lager en laat de soep ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, totdat de groenten gaar zijn.
Stap 6
Verwijder de laurierbladeren en kruidnagels uit de soep.
Stap 7
Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een glad geheel. Voeg indien nodig extra water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
Stap 8
Proef de soep en breng eventueel op smaak met extra witte peper, zeezout of chilipoeder naar wens.
Stap 9
Schep de soep in kommen en garneer met een lepel kwark, wat uitgelekte linzen, gehakte peterselie en een scheutje chiliolie.
Serveer de soep warm.