Ingrediënten
- 250 ml halfvolle melk
- 7 gram gedroogde gist
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 300 g tarwebloem
- 1 ei
- Een snuf zout
- 2 liter zonnebloemolie
- Poedersuiker voor eroverheen
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is.
Stap 2
Meng 100 ml van de warme melk met het gist en de suiker. Laat dit 5 minuten staan tot het gaat schuimen.
Stap 3
Zeef het bloem uit boven een kom zodat alle klontjes eruit gaan. Voeg vervolgens het ei, het gistmengsel, het zout en de rest van de warme melk toe. Roer dit glad met een garde.
Stap 4
Dek de kom af met een warme, vochtige theedoek en laat het beslag een uur rijzen. Het beslag moet twee keer zo groot worden.
Stap 5
Verhit de olie in een pan tot 180ºC. Doop steeds twee eetlepels in wat olie en schep hiermee een hoopje beslag in de olie. Keer de bol om als een kant bruin is. Als hij helemaal bruin is kun je de oliebol op een keukenpapiertje laten uitlekken.
Tip: Houd je van krenten in je oliebollen? Laat deze eerst een kwartiertje wellen in water (of rum!), laat ze goed uitlekken en voeg ze daarna toe aan het beslag. Bak ook nooit meer dan vier oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen.