Ingrediënten
- 200 gr gezouten spek (één dikke plak)
- 1 kg gemengd gehakt (varken en rund)
- 3 (middel)grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote wortel
- 800 gr gepelde tomaten (uit blik)
- 500 gr tomatenpulp (uit blik)
- 80 gr geconcentreerde tomatenpuree (uit blik)
- 4 stengels selderij
- 1/2 rode chilipeper
- 1/2 el kristalsuiker
- 1 el bloem
- 2 eieren
- 4 el paneermeel
- takjes rozemarijn
- 2 takjes dragon
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadjes
- 1 takje salie
- 1/2 bos peterselie
- een flinke snuif oregano
- 4 dl water
- olijfolie
- boter
- peper
- zout
Bereidingswijze
Tomatensaus
Stap 1
Stoof de fijngesnipperde uien en knoflook aan in een scheutje olie.
Stap 2
Snij de selderij in fijne stukjes en laat meestoven.
Stap 3
Snij de wortels in blokjes en de chilipeper in fijne stukjes. Voeg samen met het gezouten spek toe aan de steelpan en laat meestoven gedurende 10 minuten.
Stap 4
Voeg een blikje geconcentreerde tomatenpuree toe, samen met de suiker, bloem en een flinke scheut water. Blijf goed roeren, zodat de saus niet aanbrandt.
Stap 5
Voeg nu de gepelde tomaten, tomatenpulp en verse kruiden toe. Tip: bind de verse kruiden samen tot een boeket, zodat je ze achteraf makkelijk uit de saus kan halen.
Stap 6
Laat het geheel een uurtje sudderen en haal het spek en kruidenboeket vervolgens uit de saus.
Stap 7
Mix de tomatensaus en kruid af met peper en zout.
Tip: Wil je echt een hele gladde saus? Zeef de tomatensaus dan, totdat alle stukjes eruit zijn.
De balletjes
Stap 1
Meng het gehakt met de eieren, de peterselie en het paneermeel. Blijf kneden tot alles goed gemengd is. Kruid af met peper en zout.
Stap 2
Rol balletjes van ongeveer 4 cm dik. Tip: maak je handen tussendoor regelmatig nat. Zo kun je de balletjes heel glad rollen.
Stap 3
Bak de balletjes goudbruin in de BK Balans hapjespan. Ze hoeven vanbinnen nog niet doorbakken te zijn.
Stap 4
Voeg de balletjes toe aan de tomatensaus, laat nog 10 min sudderen en klaar. Eet smakelijk!