BEREIDINGSINSTRUCTIES:
Introductie
Ingrediënten voor 6 personen
- 1000 gram (tarwe) meel
 - 21 gram gist
 - 600 ml water
 - 4 el extra vergine olijfolie
 - 1 el zeezout
 - 75 gram walnoten
 - 100 gram gedroogde vijgen
 - 75 gram olijven
 - 2 takjes verse rozemarijn
 
Aan de slag
Stap 1:
Meng de gist in een kom met het water. Roer het zout, de extra vierge olijfolie en de fijngehakte rozemarijn erdoorheen.
Stap 2:
Voeg het meel in delen toe en roer het deeg goed door tot het glad en vochtig is.
Stap 3:
Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg minstens 2,5 a 3 uur rijzen.
Stap 4:
Smeer de braadpan goed in met olijfolie.
Stap 5:
Leg het deeg in de braadpan. Laat het deeg nu nog 1 uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als het verdubbeld is in grootte.
Stap 6:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 7:
Maak kleine gaatjes in het deeg en stop daar de walnoten, gedroogde vijgen en olijven in.
Stap 8:
Smeer het deeg in met extra vierge olijfolie en strooi er wat zout overheen.
Stap 9:
Doe de pan met de deksel erop in de oven en bak het brood gedurende 30 minuten.
Stap 10:
Haal de deksel van de pan en verhoog de temperatuur naar 225 °C. Bak de focaccia nu nog 20 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Prik met een prikker om te kijken of het deeg gaar is.
Stap 11:
Laat het brood voordat je het uitserveert afkoelen.
Tips:
Serveer het brood met roomboter, tapenade, burrata of geitenkaas.


