Ingrediënten
- 1000 gram (tarwe) meel
- 21 gram gist
- 600 ml water
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 el zeezout
- 75 gram walnoten
- 100 gram gedroogde vijgen
- 75 gram olijven
- 2 takjes verse rozemarijn
Bereidingswijze
Stap 1
Meng de gist in een kom met het water. Roer het zout, de extra vierge olijfolie en de fijngehakte rozemarijn erdoorheen.
Stap 2
Voeg het meel in delen toe en roer het deeg goed door tot het glad en vochtig is.
Stap 3
Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg minstens 2,5 a 3 uur rijzen.
Stap 4
Smeer de braadpan goed in met olijfolie.
Stap 5
Leg het deeg in de braadpan. Laat het deeg nu nog 1 uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als het verdubbeld is in grootte.
Stap 6
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 7
Maak kleine gaatjes in het deeg en stop daar de walnoten, gedroogde vijgen en olijven in.
Stap 8
Smeer het deeg in met extra vierge olijfolie en strooi er wat zout overheen.
Stap 9
Doe de pan met de deksel erop in de oven en bak het brood gedurende 30 minuten.
Stap 10
Haal de deksel van de pan en verhoog de temperatuur naar 225 °C. Bak de focaccia nu nog 20 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Prik met een prikker om te kijken of het deeg gaar is.
Stap 11
Laat het brood voordat je het uitserveert afkoelen.
Tip: Serveer het brood met roomboter, tapenade, burrata of geitenkaas.