BEREIDINGSINSTRUCTIES:
Introductie
Ingrediënten voor 4 porties
- 100 gr kruidenboter
 - 1 citroen
 - 4 el olijfolie
 - 4 teentjes knoflook
 - zout en peper
 - 1 biologische kip van ± 1, 5 kilo
 - ½ bosje tijm
 - 1 ei
 - 2 teentjes knoflook
 - 3 dl zonnebloemolie
 - 4 el extra vierge olijfolie
 
Aan de slag
Stap 1:
Haal het vel van de kip vanuit de buikholte los met een lepel.
Stap 2:
Werk deze tussen het vel en het kippenvlees voorzichtig naar de poten toe.
Stap 3:
Verdeel de kruidenboter in dunne plakken onder het vel en druk het goed aan.
Stap 4:
Rasp de schil van de citroen en pureer deze samen met de olie, 2 tenen knoflook, zout en peper.
Stap 5:
Smeer de kip grondig in met het kruidenmengsel.
Stap 6:
Snijd de citroen doormidden en stop de helft van de citroen samen met het bosje tijm in de buikholte.
Stap 7:
Zet de kip met de poten naar boven in een braadslede.
Stap 8:
Bak de kip in een voorverwarmde oven van 180°C in circa 55 – 65 minuten goudbruin en gaar.
Stap 9:
Keer de kip halverwege en bedruip de kip met het kookvocht uit de braadslede.
Stap 10:
Herhaal het bedruipen elke 10 minuten na het keren.
Stap 11:
Knijp voor de aioli de andere citroenhelft uit in een maatbeker.
Stap 12:
Doe er het ei en de teentjes knoflook bij.
Stap 13:
Zet een staafmixer onderin de maatbeker en giet al mixende langzaam de olie erbij tot een mooie gladde mayonaise ontstaat.
Stap 14:
Breng de mayonaise (aioli) op smaak met wat zout.
Stap 15:
Snijd de kip in stukken en serveer met de aioli.


