Roerbakspruiten

Op deze manier lust iedereen spruitjes.
25 minuten
5 porties

Ingrediënten

  • 1 kilo spruitjes, schoongemaakt
  • 2 el rijst- of arachideolie
  • 125 g gerookte spekblokjes
  • 125 g cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ tl nootmuskaat

Bereidingswijze

Stap 1
Breng een ruime kookpan met water en een lepel zout aan de kook. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt en kook ze in ca. 4 min. beetgaar. Giet af en laat goed uitdampen.

Stap 2
Verhit de olie in een wok en bak hierin de spekjes tot ze krokant worden. Voeg de noten toe en bak ze een minuutje mee. Voeg de spruiten toe en roerbak ze een paar minuten op hoog vuur tot ze iets kleuren. Schep de knoflook erdoor en bak alles nog een minuut door. Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.

Tip: Doe niet teveel in de pan

 

Waarom zou je spruitjes bakken als ze gekookt ook lekker zijn?
Omdat ze door het bakken nog veel lekkerder worden. Net als bij het roosteren van groenten (zie pompoensoep) ontstaan er tijdens het bakken allerlei nieuwe interessante geuren en smaken. Het is niet voor niets dat deze kooktechniek al duizenden jaren wordt toegepast in China. Maar roerbakken gaat alleen goed op hoge temperatuur. Een wokbrander kan daarbij helpen, maar veel belangrijker is de hoeveelheid groenten die je tegelijk bakt. Zodra je de wok voor meer dan de helft vol doet, daalt de temperatuur flink. De kans bestaat dan dat het vocht dat door de hitte uit de groente lekt niet meer verdampt. Het vocht verzamelt zich onder in de wok waardoor de groenten gaan sudderen in plaats van bakken. Je verliest dan de smaakwinst van het roerbakken. Let daarom altijd op hoeveel groente je tegelijk in de wok doet. Pas die hoeveelheid aan op de kracht van de hittebron.

Toon meer